Braşov: Oana Grădinaru Toma - Este martorul din ultima etapă a vieţii unui om

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce multe femei îşi aleg o carieră de succes în afaceri, medicul primar Oana Grădinaru Toma şi-a ales o meserie dură pentru o femeie: medic legist.

Deşi este o muncă practicată mai mult de bărbaţi, dr. Oana Toma spune că „atâta timp cât o practici cu profesionalism nu sunt probleme şi oamenii m-au privit cu aceeaşi încredere“.

Rezident la „Mina Minovici“

Femeia practică meseria de legist de şapte ani de zile şi a fost atrasă de această parte a medicii încă din facultate, deşi nu se gândea că urma să o profeseze.

Prima mea pasiune a fost anatomia şi ştiam că pot rezista lângă un cadavru încă din studenţie, când făceam disecţii pe cadavre formolizate. Îmi lăcrimau ochii foarte tare, dar apoi m-am obişnuit. După ce am terminat falcultatea, la Iaşi, m-am dus la Bucureşti, pentru rezidenţiat. Primul an l-am făcut la Oncologie, însă nu eram făcută să fiu la patul bolnavului, aşa că m-am transferat la Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici», unde am fost rezidentă din 1998 până în 2002. Acolo am aflat ce înseamnă munca de legist. Apoi, una dintre reguli era că medicii nu discutau cu aparţinătorii decedaţilor. Accesul la ei este foarte greu“, povesteşte dr. Oana Toma.

Autopsia, pilonul de bază al unui dosar

După rezidenţiat medicul a venit la Braşov, unde era un post liber. „La început a fost o experienţă dură pentru mine, însă cel mai greu mi-a fost să interacţionez cu aparţinătorii. Este foarte greu să le explici ce s-a întâmplat. Eu lucrez împreună cu poliţia şi parchetul şi, ca medic legist, eşti o verigă într-un lanţ. De exemplu, sunt cazuri când lucrurile sunt clare încă de la faţa locului însă autopsia poate să descopere altceva sau ceva în plus. Eu văd toate problemele pe care le-a avut persoana respectivă, cum a trăit, ce a mâncat, cât sport a făcut, etc. Apoi, când vorbesc cu aparţinătorii şi aflu mai multe lucruri despre cel decedat, îmi dau seama că am fost martoră la ultima etapă din viaţa acelui om“, mai spune dr. Oana Toma.  

Nu şi-ar schimba meseria

Anul trecut legistul a devenit medic primar şi spune că dacă ar fi să întoarcă timpul, ar alege aceeaşi meserie. „Ca legist ştiu exact până unde este competenţa mea. Apoi, de restul se ocupă poliţia şi parchetul. Nu ştiu dacă voi mai rezista în acest sistem încă 20 de ani, până la pensie, dar totuşi sper că se vor îmbunătăţi şi condiţiile de muncă. Nu mi-aş dori să lucrez într-un spital. Este greu să pui suflet într-un sistem sanitar cum este cel din România“, a mai precizatdr. Oana Toma. 
 
Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele mai grele autopsii?

Sunt cele pe cadavrele aflate în putrefacţie pentru că toate semnele de identificare şi leziunile sunt estompate din cauza stării în care se află.
Care este cea mai grea latură a acestei meserii?
Să vorbeşti cu aparţinătorii, iar cel mai greu este să vezi părinţii care îşi ridică copiii. Nu mi se pare normal să nu le explic ce s-a întâmplat fiindcă eu cred că sunt cea mai măsură să le spun, ca medic legist.

Ce-i place:
Îmi place să citesc beletristică pentru că mă relaxează şi îmi rupe contactul cu realitatea şi mai îmi place să ascult jazz.
Ce nu-i place:
Nu-ami place să n-am prins vremuri cu condiţii de lucru mai bune care să ne facă munca mai uşoară.

Profil:
Data şi locul naşterii: 18 iunie 1972, Dorohoi, judeţul Botoşani
Studii: Facultatea de Medicină Generală „Grigore T. Popa“ Iaşi
Familie: Necăsătorită

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite