Gheorghe Gîrniţă, singurul medaliat mondial la biatlon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de trei decenii de la câştigarea titlului de vicecampion mondial, performanţa obţinută de schiorul din Zărneşti nu a mai fost egalată de vreun sportiv român.

Greutăţile copilăriei l-au determinat pe Gheorghe Gîrniţă să aleagă sporturile de iarnă. La doar opt ani, era nevoit să parcurgă o distanţă de opt kilometri de acasă şi până la şcoală.

„Într-o zi mi-a confecţionat bunicul meu două aşa-zise schiuri de lemn şi mi-am dat seama că, cel puţin iarna, pot parcurge mult mai repede şi mai uşor distanţa de opt kilometri. Treptat, am început să mă ataşez de acest sport, care, la început, era doar o joacă", a rememorat Gheorghe Gîrniţă momentul iniţierii în sporturile de iarnă.

Braşoveanul şi-a început cariera sportivă la Şcoala din Zărneşti, iar apoi a ajuns la Centrul Sportiv din Râşnov. În 1968 a făcut pasul către Dinamo Braşov, fiind unul dintre cei mai buni schiori din istoria clubului.

De-a lungul carierei sportive, Gheorghe Gîrniţă a cucerit peste 25 de titluri de Campion Naţional, devenind şi multiplu campion balcanic.

Cunoscut în toată lumea

Recunoaşterea mondială a venit în anul 1974. Atunci, sportivul din Zărneşti a obţinut cel mai răsunător succes din carieră. Biatlonistul a rămas în istoria sporturilor de iarnă din România în special prin titlul de vicecampion mondial la biatlon, seniori, cucerit la proba individuală de 20 de kilometri, de la Campionatele Mondiale desfăşurate la Minsk, în Belarus. 

„La acest eveniment au luat parte 80 de concurenţi din toate colţurile lumii. În timpul cursei mă gândeam, pe măsură ce trecea timpul, că sunt capabil să obţin un rezultat mare.

La primele trei trageri am atins toate ţintele, dar la ultima tragere am fost mult prea sigur pe mine şi am ratat o ţintă, lucru care mi-a adus o penalizare de un minut.

Cu toate acestea, am fost liderul concursului până la sosirea finlandezului Iuhani Sutarinen, care a devenit campion mondial. La premiere, când am urcat pe treapta a doua a podiumului, am realizat că ratasem o mare şansă", îşi aminteşte fostul mare sportiv.

A făcut sport din plăcere

Declarat cetăţean de onoare al oraşului Zărneşti, Gheorghe Gîrniţă şi-a început cariera de antrenor în anul 1982, la Dinamo Braşov, club la care activează ca voluntar şi în prezent.

Performerul a fost în trecut antrenorul lotului naţional de schi biatlon al României, iar în prezent este pensionar militar şi antrenor coordonator al Centrului Olimpic de Juniori.

Toată viaţa mea am practicat acest sport din plăcere şi sunt mulţumit de ceea ce am realizat, chiar dacă am fost nevoit să fac numeroase sacrificii şi să renunţ la multe pentru schi", a încheiat Gheorghe Gîrniţă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi viitorul sporturilor de iarnă din România?

Este clar că avem sportivi de perspectivă, iar un exemplu concret este chiar Paul Pepene, care a devenit campion mondial la juniori. Trebuie să muncim la fel de mult, iar schiorii să fie numai cu gândul la acest sport.

Cât de bine câştigaţi ca sportiv de performanţă?

Banii chiar nu erau pe primul loc în acele vremuri, în special fiindcă nu primeam prea mulţi. Ne ajungeau cât să ducem un trai decent, dar nu erau câştigurile din ziua de azi. 
 

Ce-i place

„Îmi place mişcarea şi tot ceea ce ţine de sporturile de iarnă. Dacă ar fi să mă întorc cu 30 de ani în urmă aş alege fără să stau pe gânduri acelaşi domeniu de activitate", a precizat Gîrniţă.

Ce nu-i place

„Detest incorectitudinea oamenilor. Ca sportiv, dar mai ales ca antrenor, nu am făcut niciodată vreun compromis. Dacă eşti corect, vei avea parte numai de bine", este de părere performerul.

PROFIL

Născut. 11 noiembrie 1950, Măgura.

Studii. Institutul de Educaţie Fizică,  Şcoala Specială de Antrenori.

Familie. Căsătorit, are o fată.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite