Braşov: Gheorghe Boghez este îndrăgostit de arta culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Gheorghe Boghez este îndrăgostit de arta culinară
Braşov: Gheorghe Boghez este îndrăgostit de arta culinară

Braşoveanul lucrează ca maestru bucătar la Restaurantul Bistro 2003. Pentru că îşi dorea să cunoască cât  mai multe reţete, bărbatul a lucrat în China, Japonia, Germania şi Franţa.

Profil

NĂSCUT: 24 februarie 1967, Moieciu de Sus
FAMILIE:
căsătorit, are un băiat
STUDII: Colegiul Naţional „Andrei Bârseanu“ Braşov   

Se spune că bucătăria este o artă. Maestrul Gheorghe Boghez confirmă cu tărie acest argument şi este bucuros că a îmbrăţişat o carieră în arta culinară. Pasiunea pentru gătit a împrumutat-o de la doi verişori. „Verii mei care stăteau la Braşov erau maeştrii în arta culinară, iar în vacanţa de vară când veneam în vizită reuşeam să intru prin bucătărie. Aşa am început să prind drag de această meserie şi să îmi doresc să gătesc pentru oameni“, povesteşte maestrul bucătar.

A lucrat ca bucătar în străinătate

Imediat după ce a abolvit şcoala generală a optat pentru Liceul Economic, secţia Alimentaţie Publică. „Am văzut că am înclinaţie spre arta culinară. Îmi plăcea să fac fel de fel de preparate şi să încerc tot felul de reţete. Primul preparat pe care l-am făcut a fost Cordon Bleu. Neavând experienţă nu mi-a ieşit aşa de bun cum îl fac astăzi“, mărturiseşte priceputul bucătar. După finalizarea studiilor s-a angajat la ONT Carpaţi, unde a lucrat timp de 11 ani.

Pentru că îşi dorea să înveţe arta culinară internaţională a plecat la specializare la un Restaurant din China, unde a învăţat secretele bucătăriei chinezeşti. La întoarcerea din străinătate s-a angajat la Marele Zid Chinezesc, mai apoi a lucrat în Germania unde a învâţat să facă alte preparate delicioase, iar în 2000 a lucrat în Franţa.

A gătit româneşte pentru japonezi

Din setea de cunoaştere, priceputul bucătar a plecat în 2007 şi în Japonia, la un restaurant cu specific românesc. „S-au învăţat chinezii cu preparatele noastre tradiţionale. Mâncau sărmăluţe, tochitură, mititei şi pastramă“, îşi aminteşte  bărbatul.

Pentru că avea o experienţă vastă în domeniul culinar, în 2005 Gheorghe Boghez s-a înscris în Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetărilor din România pentru a susţine examenul de maestru bucătar în arta culinară. „Am făcut furori cu preparatul meu. Am pregătit un preparat creativ, un  muşchi de vită în trei culori. Roşu era muşchiul de vită, verde piureul de spanac şi galben piureul de morcovi“, ne-a mărturisit Gheorghe Boghez.

Maestrul bucătar susţine că nu contestă meritele unor femei în ceea ce priveşte arta culinară, însă „întotdeuna bărbaţii au fost cei mai pricepuţi în arta culinară“, spune bărbatul. În ultima perioadă, el a constat cu tristeţe că românii se axează pe mâncăruri precum pizza sau spaghete, uitând de preparatele româneşti 100% naturale.  

Întrebări şi răspunsuri

Cum se face pastrama de oaie specifică zonei Moieciu?
La Moieciu se respectă o reţetă tradiţională ce se moşteneşte din tată în fiu. În funcţie de vârsta ovinei stabilesc perioada în care trebuie ţinută carnea la baiţ. Apoi trebuie ţinută la zvântat până se usucă un pic şi foarte important este fumul în care stă. Acesta trebuie făcut din lemn uscat şi să fie de esenţă tare.
Care sunt cele mai frecvente greşeli care se fac în bucătărie?
Din păcate, în bucătărie sunt mulţi care folosesc aceeaşi ciorbă, numai că-i schimbă carnea. În plus, de multe ori am văzut că nu se respectă modul de tăiere a legumelor. Fiecare preparat are un alt tip de zarzavat ce trebuie tăiat fie în cuburi, triunghi sau bastonaş.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult fotbalul. Mă uit la meciuri de fotbal la televizor, dar cel mai mult îmi place să merg pe stadion să le urmăresc. Îmi mai place foarte mult şi muzica. Ascult aproape toate genurile de muzică”, susţine maestrul bucătar.
Ce nu-i place
„Nu-mi place să merg în discotecă sau în baruri în care se fumează extraordinar de mult”, mărturiseşte bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite