Braşov: „Genocid” canin la Stupini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 70 de câini fără stăpân au fost omorâţi astăzi, în mai puţin de 2 ore, la Azilul Canin din Stupini. Poliţia şi procurorii au început cercetările la faţa locului, pentru că legea spune că animalele nu mai pot fi omorâte decât dacă sunt bolnave.

Şeful Serviciului de Gospodărire a Animalelor din Braşov (SPGA)susţine că toţi câinii erau bolnavi şi erau nevoiţi să îi omoare. „Nu sunt medic veterinar, deci nu ştiu de ce boală sufereau. Am făcut totul cu înştiinţarea şi cu acordul Asociaţiei de Protecţie a Animalelor Milioane de prieteni. De altfel ei sunt cei care iau câinii sănătoşi pentru a-i da spre adopţie”, a susţinut Flavius Bărbulescu, şeful SPGA Braşov.

Nu acelaşi lucru susţine preşedinta Asociaţiei. „Nu ni s-a cerut acordul. Nici nu am avea dreptul legal să ne dăm sau nu acordul. Noi putem doar să asistăm. Oricum doctorul de la Asociaţie a aflat azi dimineaţă când s-a dus să ducă de mâncare pentru acei căţei. El mi-a spus că de fapt sunt 90 de câini, nu 70 cum susţine Flavius Bărbulescu. Pe de altă parte este absolut ciudat şi aberant să crezi că s-au îmbolnăvit deodată, de diferite boli, atâţia câini”, a declarat Cristina Lapis. 

Ancheta poliţiei

Oamenii legii au ajuns şi ei la faţa locului, la fel ca şi Codruţ Feher, împuternicit al Federaţiei Naţionale a Protecţiei Animalelor. Pentru ca transparenţa unei instituţii publice, cum este SPGA Braşov, să fie totală, în interiorul Azilului de la Stupini nu au avut voie nici presa şi nici măcat Codruţ Feher. Acesta din urmă ar fi avut dreptul legal să asiste şi să verifice legalitatea acţiunilor. Motivul invocat: „Este carantină de gradul 3 pentru rabie”, a afirmat Flavius Bărbulescu.

Motivul este unul cel puţin ciudat, mai ales că în tot municipiul Braşov este declarată carantină de gradul 3 pentru rabie, nu doar în Azil. Cu atât mai suspect este faptul că în incinta azilului au intrat fără nici o problemă poliţişti şi procurori care au demarat o anchetă în acest caz. „Afirmaţia aceasta este absolut hilară. E aberant. Şi dacă există câini bolnavi de rabie, ceea ce nu este cazul, aceştia sunt ţinuţi în cuşti şi rabia nu se transmite prin aer, doar prin contact direct”, a afirmat revoltat şi Codruţ Feher.

Câini din alte localităţi şi judeţe

Cu toate că Flavius Bărbulescu a declarat ferm în data 8 aprilie, pentru Adevărul de Seară, că nu se va mai ocupa de strângerea câinilor din alte zone decât cea a municipiului Braşov, astăzi a afirmat că toţi câinii eutanasiaţi au fost strânşi din Braşov şi din alte 15 localităţi.

Cu toate că pentru prinderea şi eutanasierea câinilor fără stăpân Primăria a alocat 1.500.000 de lei pentru anul 2008, din bani publici, majoritatea injecţiilor de anestezie care trebuie făcute înainte de injecţia letală, sunt oferite chiar de Asociaţia Milioane de Prieteni. „Când nu participăm la eutanasieri, pentru că nu întotdeauna ne cheamă, nu cred că le mai face anestezie şi injecţia letală se face direct în inimă şi este foarte dureroasă. Tot noi ducem, din 2 în 2 zile, mâncare pentru ei”, a mai adăugat Cristina Lapis.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite