Genica Vulcan: „Mi-am propus să fiu un medic sufletist şi devotat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este medic de trei decenii şi şi-a dedicat tot timpul pacienţilor. A ales sistemul privat pentru că a vrut să ofere un act medical de calitate.

A îmbrăţişat cariera de medic la sugestia surorii sale, studentă la Farmacie. „Iniţial, am dorit să urmez o carieră didactică. Astăzi, nu regret alegerea făcută şi îi sunt recunoascătoare. Relaţia mea cu medicina a fost, la început, una negativă. Medicul oftalmolog la care trebuia să merg, cel puţin o dată pe an, nu avea răbdare cu noi, copiii, şi de groaza lui, am renunţat pur şi simplu la ochelari, până când mi s-a agravat miopia. Când am ales medicina, mi-am propus să fiu un altfel de medic, adică unul sufletist şi devotat", ne mărturiseşte d-na Vulcan. 

După ce a terminat Facultatea de Medicină de la Cluj a susţinut o serie de examene. Şi-a ales ca primă specializare Medicina Internă, apoi a doua, Hematologia Clinică. N-a fost o perioadă uşoară pentru un medic. „Devenisem mămică, îmi creşteam şi cei doi copii, făceam menajul, soţul meu, tot medic (ginecolog), era şi el foarte ocupat, fiind «pe baricade» zi şi noapte".

Viaţa personală, pe planul doi

„Am optat pentru hematologie, fiind susţinută în acest sens de dr.Gheorghiţă Emanuel (şef secţie), care mi-a fost mentor. Din cei 30 de ani de activitate medicală, 20 au fost pe secţia de Hematologie. Este o specialitate frumoasă, cu patologie diversificată, incitantă, dar în acelaşi timp grea, fiindcă necesită dăruire, implicare şi responsabilitate. Tratându-i ani întregi, se crează o legătură deosebită între medic şi pacienţi, care trebuie să existe pentru o bună evoluţie a lor. Activitatea medicală, obligă, desigur, la efectuarea de gărzi, care au fost iniţial câte 5-6 pe lună, apoi 3-4, dar obligă şi la contravizite, inclusiv sâmbăta şi duminica, mai ales în specialitatea noastră, care presupune bolnavi grav, care trebuiau urmăriţi îndeaproape, astfel că viaţa persoanală a trecut pe planul doi", afirmă d-na doctor.

O decizie curajoasă

În 2010 a decis să părăsească spitalul de stat şi să se mute la o clinica privată. „Am luat această decizie fiindcă am vrut să pun punct ritmului de lucru, a stresului şi a gărzilor. Nu exista o colaborare bună şi eficientă cu unii colegi din ATI. Era şi o activitate medicală grevată de lipsuri, cum ar fi medicamente, materiale sanitare sau aparatura medicală, ce nu-mi putea oferi siguranţa actului medical", afirmă Genica Vulcan.

Pacienţii pe care i-a avut în spital au urmat-o la noua clinică. „Aici, fiind activitate de ambulator, m-au urmat cei peste 300 de pacienţi cronici, la care desigur se adaugă şi pacienţii noi. Am încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Braşov, încât pacienţii au consultaţia şi tratamentul gratuit. De câteva luni funcţionăm cu un staţionar, iar activitatea mea s-a completat prin efectuarea de terapii injectabile (chimioterapie), emisii de sânge, ce se efectuează în condiţii bune, civilizate, ferite de infecţii nozocomiale", spune medicul.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt cele mai mari împliniri ale dvs.?

Alegerea profesiei de medic a însemnat împlinirea unei vocaţii. Cred că am fost utilă semenilor mei, iar împlinirea în această viaţă mi-au adus-o şi cei doi băieţi ai mei. Niciunul dintre ei nu au urmat profesia părinţilor. Unul este economist, iar celălalt inginer.

Ce vă nemulţumeşte în această profesie?

Gustul amar a fost şi este, în continuare, sistemul de asigurări de sănătate pentru pacienţi, subfinanţarea lui, care nu asigură în permanenţă, ci doar în salturi şi limitat fondurile pentru investigaţii, încât pacienţii trebuie să le efectueze contracost sau să fie privaţi de anumite servicii medicale.

Ce-i place:

„Îmi place să merg pe jos, să călătoresc, să ascult muzică simfonică, să fac shopping şi, nu în ultimul rând, îmi place astrologia. Mulţumesc Domnului că acum am timp liber pentru toate acestea".

Ce nu-i place:

 „Nu-mi place să se profite de altruismul meu, nu-mi plac oamenii ipocriţi, aroganţi. Nu-mi place lista de aşteptare a pacienţilor pentru aprobarea unor medicamente şi nu-mi place implicarea politicului în toate domeniile, inclusiv în sănătate".

Profil.

Născută. 11 ianuarie 1955, Târgu Mureş

Studii. Facultatea de Medicină Cluj

Familie. Căsătorită, doi băieţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite