Braşov: PORTRET/ Ion Gancea, coşarul care aduce noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 16 ani, bărbatul curăţă hornurile braşovenilor. Secretele meseriei de coşar le-a moştenit de la bunicul lui, care toată viaţă a avut grijă ca hornurile oamenilor să fie curăţate. 

Profil
NĂSCUT:
5 martie 1979, Comuna Apaţa, Braşov
FAMILIE: căsătorit, doi băieţi
STUDII: Şcoala Generală Apaţa

Puţini sunt cei care nu cred în norocul pe care îl aduce hornarul. În general, cei care întâlnesc pe stradă un coşar îl ating, pentru a avea noroc tot anul. Acelaşi lucru ni l-a mărturisit şi Ion Gancea, care, încă de la vârsta de 14 ani, curăţă funinginea din hornurile braşovenilor. „De multe ori mi se întâmplă să alearge lumea după mine, să mă atingă ca să le port noroc. Ăsta este un sentiment plăcut, dar puţini ştiu că munca de coşar este grea“, spune bărbatul.

Chiar dacă mulţi sunt bucuroşi să-l vadă pe coşar, Ion nu este mulţumit întru totul de ceea ce face. Îi pare rău că vremurile au fost altele şi că nu a reuşit să-şi continue studiile. „Părinţii mei erau comercianţi şi veneau doar seara acasă. Aşa că, trebuia să stau acasă şi să am grija de cele două surori ale mele, să le dau de mâncare şi să le îmbrac“, mărturiseşte coşarul.

A moştenit meseria de la bunic
Secretele coşeritului le-a învăţat de la bunicul său, care a desfundat mii de hornuri în tot judeţul. „De când eram copil mergeam cu bunicul pe unde avea lucrări. El m-a învăţat cum se strânge sârma cu care lucrăm şi cum se curăţă, corect, un horn“, mărturiseşte coşarul. Tot bunicul a fost cel care l-a învăţat pe coşarul Ion, cum să facă sobe de teracotă şi şemineuri.

Meserie murdară

Bărbatul este fericit că are o meserie şi poate câştiga câţiva bănuţi, dar nu se simte pe deplin împlinit. Asta deoarece consideră că a fi coşar este o muncă grea, riscantă şi, mai ales, murdară. „Coşeritul este o meserie foarte murdară. Funinginea pe care trebuie să o curăţăm ne intră în nas, se pune pe haine şi pe faţă. Plus că este o meserie riscantă pentru că, dacă nu reuşim să curăţăm totul din casă, trebuie să ne urcăm pe acoperiş. Acolo sus trebuie să fim foarte atenţi ca să nu cădem sau să nu stricăm acoperişul casei“, a spus bărbatul.

De-a lungul carierei, Ion a avut şi accidente. „Acum vreo doi ani am căzut de pe un acoperiş. Era lapoviţă şi urcându-mă pe sus, pentru a rezolva problema omului, am alunecat şi am căzut direct în cap“, îşi aminteşte coşarul. În cei 16 ani de activitate, Ion a avut foarte mulţi clienţi. „Am lucrat în casele procurorilor, poliţiştilor şi la Azilul de bătrâni din Noua. Am fost prin deplasări şi la Bucureşti, Oradea, Sibiu şi Târgu-Mureş“, îşi aminteşte coşarul. Atunci când nu are vreo lucrare, coşarul îşi petrece sâmbăta în faţa Casei Căsătoriilor. Iese în faţa mirilor pentru a le aduce noroc în căsnicie.


Întrebări şi răspunsuri
Ai fi vrut să practici o altă meserie?

Da, sigur ca dă. Dacă aş fi învăţat mai mult, acum eram mai bogat şi mai liniştit. Mi-ar fi plăcut să fiu avocat sau sa lucrez într-un alt domeniu şi să nu am o meserie murdară.

Ţi-ar plăcea ca băieţii tăi să fie tot coşari?

Nu aş vrea ca băieţii mei să devină tot coşari. Am să mă străduiesc să-i ţin la şcoală şi vreau să meargă la facultate, ca să ajungă cineva în viaţă. Dacă nu o să vrea să înveţe, vor ajunge coşari ca şi mine şi vor lucra în mizerie toată viaţa. 

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult merele şi perele. Sunt înnebunit după mici şi cartofi pai”, susţine bărbatul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place iarna şi frigul. Chiar dacă în luna octombrie, când se răceşte vremea, am cele mai multe lucrări, prefer vara şi primăvara pentru că atunci este cald”, declară coşarul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite