Braşov: Gabriel Stan, pictorul care a reuşit să trăiască din arta sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Gabriel Stan, pictorul care a reuşit să trăiască din arta sa
Braşov: Gabriel Stan, pictorul care a reuşit să trăiască din arta sa

Gabriel Stan este pictorul braşovean care descoperă şi promovează noi talete, atât în materie de pictură, cât şi tineri publicişti. Are cea mai primitoare galerie de artă din oraş şi este un pictor foarte apreciat de criticii români şi străini.

Profil

NĂSCUT: 4 aprilie1950, Braşov
STUDII: Facultatea de Semiotica Artei, Bucureşti
FAMILIE: Căsătorit

Gabriel Stan răspândeşte arta de calitate în Braşov, cu spiritul său rafinat, dar şi cu ajutorul galeriei sale de artă, care adună sub aceeaşi umbrelă breasla artiştilor locali, care intră în contact cu publicul braşovean. Este pictor şi, mai nou, publicist şi îşi petrece timpul fumând trabuc şi aşteptându-şi prietenii la un ceai, în galerie.

Palmares bogat

Cu un palmares recunoscut naţional, dar mai ales internaţional, pictorul a fost în copilărie îndrăgostit de teatru. „Eram fascinat de teatrul radiofonic, iar în copilărie am devorat pur şi simplu toate operele dramatice importante. Aceea a fost perioada în care eu m-am «îmbolnăvit» de teatru“, spune Gabi Stan. În timp ce făcea teatru la fostul Palat al Pionierilor, picta foarte mult.  Atunci, şi-a dat seama că teatrul, fiind o artă colectivă, îl nemulţumea. „Teatrul este o artă în care depinzi de starea şi cheful altuia şi mi-am dat seama că nu este pe filonul meu, pe opinia mea despre artă. Arta este drumul către perfecţiune, iar eu am preferat pictura pentru că am un control total asupra creaţiei. Pictura este mai aproape de felul meu de a fi“, mărturiseşte Gabriel Stan.

Pictura, meserie de la 17 ani

La 17 ani, Gabi şi-a luat foarte în serios rolul de artist. Atunci a pictat foarte mult, mai ales portrete pentru prieteni, realizând lucrări de care este mândru şi astăzi. „Mi-am făcut atunci şi un autoportret şi îmi amintesc cu mare drag de acele lucrări de tinereţe. Mi-am dat seama mai târziu că nu lucram o pictură foarte bună, ca drept dovadă, toate au fost vândute“, mai spune artistul. Prima expoziţie a lui a fost realizată în străinătate, unde de altfel a expus mult mai mult decât în ţară. Lucrările sale au făcut înconjurul lumii, fiind apreciate de artişti de breaslă, dar şi de colecţionari înrăiţi. „Ceva din energia subtilă a artistului oferă culorii anumite proprietăţi. Mâna pictorului face o magie şi transformă culoarea. Aceasta este diferenţa dintre tablourile de care te simţi vrăjit şi cele pe care nici nu le observi“, explică artistul.

Expoziţii în lume

Gabriel Stan este membru al Asociaţiei Artiştilor din Paris şi crede că artiştii care nu se valorizează pierd din notorietate. Pictorul susţine că atunci când a început să-şi înstrăineze lucrările, la care ţinea foarte mult, a început să i se ridice cota de piaţă. Tablourile sale au fost admirate la galeriile de artă din toată Europa, dar şi la New York. Aici a primit multe distincţii, de care se bucură şi astăzi.


Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că aţi avut mai mult succes în străinătate?
Nu, nu cred asta. S-a întâmplat să-mi creez o reţea de admiratori. Chiar ziele acestea, expoziţia mea „Fascinaţia mişcării“ este deschisă la o ceainărie care tocmai s-a inaugurat în Bucureşti. Îmi iubesc foarte mult ţara. Am avut foarte multe oferte în străinătate, dar eu cred în spiritul locului, nu cred că aş mai fi eu, iar Braşovul este cel mai frumos oraş din România.
Sunteţi şi publicist. De unde şi această îndeletnicire?
Scriu poezie şi literatură. Îmi place foarte mult, mai ales pentru că o vreme am lucrat în presă, am condus un ziar, iar exerciţiul editorialist mi-a fost de mare folos pentru acum. De fapt, nu sunt scriitor, ci am vrut să văd dacă pot.

Ce-i place: „Îmi place să fumez pipă, fac asta de la vârsta de 17 ani. Îmi place să citesc, să ascult o muzică bună, să văd un film bun, ceea ce se întâmplă tot mai rar, pentru că nu se mai fac filme bune, şi să mă plimb în natură“, mărturiseşte Gabriel.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place răutatea şi prostia. Şi cred că e de ajuns şi de înţeles de ce“, susţine artistul.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite