Braşov: Gabriel Iurea, pilotul de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Iurea este unul dintre oamenii care poate spune că-şi trăieşte visul din copilărie şi anume acela de a zbura.  De 17 ani, Gabriel cutreieră lumea în lung şi-n lat, de la bordul avionului.

PROFIL

NĂSCUT: 21 septembrie 1977, Braşov
STUDII: Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov
OCUPAŢIE: pilot civil
FAMILIE: părinţi, o soră

Gabriel a visat să zboare de când era copil, dar s-a visat şi medic şi chiar şi biolog. Când a mai crescut s-a gândit că cel mai frumos ar fi să îl urmeze pe tatăl lui care e şofer, aşa că s-a înscris la Liceul Industrial „Astra”, specializarea mecanică. A renunţat pentru un timp la visul de a zbura, dar dorinţa i s-a aprins din nou când a început să frecventeze cursurile aeroclubului „Mircea Zorileanu” din Ghimbav.

Primul zbor l-a făcut la 16 ani

Avea doar 16 ani când a zburat prima dată. Ca orice învăţăcel, tot timpul avea lângă el un instructor, dar cea mai mare emoţie a încercat-o atunci când a zburat pentru prima dată singur. „Am zburat prima dată pe un avion sportiv. Nu recunoşteam nimic din ceea ce semăna cu ceea ce vedeam pe hartă, dispunerea localităţilor, eram total dezorientat spaţial”, îşi aminteşte Gabriel. Tot atunci a şi luat decizia vieţii lui: să îmbrăţişeze cariera de pilot. „În clasa a XI-a ştiam deja ce vreau să fiu. Tocmai atunci se înfiinţase în Braşov Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă şi m-am hotărât să o urmez”, spune pilotul. 

Căpitan în rezervă

După absolvire, Gabriel Iurea a urmat cursurile de specializare ale Şcolii de Aplicaţie pentru Aviaţie de la Bobocu şi în 2001 a fost repartizat ca pilot de vânătoare bombardament pe un MIG 21 Lancer, modernizat,  la Feteşti,. „Aici pot spune că mi-am desăvârşit pregătirea şi am devenit şi pilot operaţional NATO şi apoi am fost avansat la gradul de căpitan şi pilot-şef”, mărturiseşte Gabriel. A participat de-a lungul carierei militare la concursuri de aviaţie naţionale şi internaţionale şi de cooperare cu alte arme militare.
În armată, Gabriel a făcut şi trei salturi cu paraşuta, două pe uscat şi unul pe mare. „Cea mai tare senzaţie pe care am trăit-o, în afară de cea de zbor a fost cea cu paraşuta”, mai spune Gabriel. 

Pilot civil

În 2007 Gabriel a profitat de oportunitatea de a se reîntoarce în oraşul natal, fiind angajat ca pilot civil la o firmă privată, unde trebuie să efectueze zboruri comerciale şi demonstrative. „Am început să zbor din nou ca la început: pe iarbă, pe un avionaş. Atunci mi-am şi dat demisia şi am trecut în rezervă. Am făcut alte cursuri de reconversie a licenţei militare într-una civilă”, spune Gabriel.

Se face bucureştean

Acum Gabriel face zboruri comerciale în toată Europa, Africa, Asia pe avioane mai puternice, pentru o firmă bucureşteană. „Bucureştiul este pentru mine ultima destinaţie de pe listă. Aş veni oricând în Braşov dacă ar exista infrastrucură”, mărturiseşte tânărul.  Zboară chiar şi pe un avion tip ambulanţă, iar la orice oră din zi şi din noapte, Gabriel trebuie să fie la datorie pentru a transporta pacienţi de urgenţă pe distanţe mai mari decât pot efectua elicopterele SMURD. Gabriel spune despre munca lui că este una dinamică şi imprevizibilă, dar că el reuşeşte s-o controleze cu multă responsabilitate. 


Întrebări şi răspunsuri


Cum se raportează familia ta la meseria pe care o practici?

G.I.: În general sunt foarte grijulii, aşteaptă tot timpul confirmări, să-i sun, să le spun unde am plecat, când mă întorc. Cred că totuşi s-au obişnuit cu gândul că zbor. Eu cred că Dumnezeu are grijă şi cred că dacă e să se întâmple ceva, se întâmplă, dar nu sunt un negativist.

Ce planuri de viitor ai?

G.I.: Deocamdată îmi trăiesc visul, îl ajustez şi îl modelez după posibităţi, adică încerc să-mi îmbunătăţesc cariera cu paşii mici şi făcând exact ceea ce îmi place. În septembrie mă însor şi sper să am vreo trei copii.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult maşinile. Îmi place să particip la raliuri, dar ca simplu spectator”, spune Gabriel.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii prost crescuţi, parveniţi şi mitocani”, mai spune pilotul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite