Braşov: Liviu Naghi, decorat de două ori pentru misiunile ONU/ GALERIE FOTO
0
Comisarul şef, care de cinci ani ocupă funcţia de purtător de cuvânt al IPJ Braşov, este primul poliţist braşovean care a intrat în Bosnia şi Kosovo. Comisarul este cunoscut de colegi ca fiind cel mai înfocat suporter al echipei Steaua.
Profil
Născut: 20 mai 1962, Braşov
Studii: Facultatea de Automobile Rutiere, Universitatea Transilvania
Ocupaţie: Poliţist
Familie: Divorţat, un copil
Comisarul şef Liviu Naghi este de profesie inginer şi chiar a lucrat câţiva ani în domeniu. Numai că munca de poliţist i s-a părut mult mai atractivă şi cum i s-a ivit ocazia, a profitat de ea. „După ce am terminat liceul am ales Facultatea de AR fiindcă mi se părea că meseria de inginer auto este frumoasă. M-am angajat în domeniu la Întreprinderea Mecanică din Mârşa, lângă Sibiu. Am lucrat acolo doi ani, apoi m-am mutat cu serviciul la Vălenii de Munte. În data de 1 aprilie 1991 m-am angajat în Poliţie, la Circulaţie, unde se căutau ingineri de AR. Aveam 29 de ani. După doi ani petrecuţi acolo, m-am mutat la Biroul Poliţiei Economice Braşov din Uzina Steagul Roşu, unde era nevoie de oameni care să supravegheze activitatea muncitorilor”, povesteşte comisarul şef.
Primul poliţist braşovean în misiune în Bosnia
A lucrat la Biroul Poliţiei Economice până în 1997, când se căutau voluntari care să plece în misiuni internaţionale sub egida ONU. „S-au format două clase a câte 35 de poliţişti, dar numai 10 au plecat în misiune în Bosnia, în 1998. Am fost primii din istoria Poliţiei Române care au plecat într-o misune într-o zonă post-conflictuală, alături de poliţişti din 40-50 de ţări. Acolo exista deja Poliţia Locală, însă noi trebuia să supraveghem îndeplinirea principiilor ONU. În iunie 1999 a izbuncit conflictul în Kosovo şi atunci s-a format prima misiune acolo, realizată prin transferul unor oameni din Bosnia în Kosovo, fiindcă eram mai aproape. Am participat 25 de poliţişti, iar din România am fost doar eu cu un coleg din Bucureşti. În data de 27 iunie 1999 am intrat în Kosovo şi am fost filmaţi de CNN. Eu am lucrat la un biroul de la Cartierul General şi mă ocupam de primirea noilor contingente, printre care s-au aflat şi din România”, povesteşte Liviu Naghi.
O nouă misiune în Kosovo
După un an, comisarul şef a revenit în ţară şi a fost mutat la Serviciul Cabinet din cadrul IPJ, ca ofiţer de relaţii publice. În 23 ianuarie 2002, pentru misiunea din Bosnia, Liviu Naghi a primit din partea şefului statului de la acea vreme, Ion Iliescu, distincţia de Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alţi trei colegi. În 2002 însă comisarul a plecat din nou în Kosovo şi s-a reîntors în 2004. A fost redecorat de Ion Iliescu, alături de alţi şapte poliţişti. Distincţia primită a fost Virtutea Militară în grad de Comandor. Din 2004, Liviu Naghi este purtător de cuvânt la IPJ Braşov.
Cel mai mare fan al echipei Steaua
În paralel cu activitatea de poliţist, comisarul şef este cunoscut ca fiind un suporter înfocat al echipei Steaua şi nu pierde niciun meci important al echipei. „De mic copil sunt fan al acestei echipe. Am văzut toate meciurile din Liga Campionilor care s-au jucat la Bucureşti”, spune poliţistul. Din albumele sale cu fotografii nu lipsesc însă nici pozele cu jucători celebri ai naţionalei. Este vorba despre Gheorghe Hagi, Adrian Mutu sau fostul selecţioner al României, Anghel Iordănescu.
Întrebări şi răspunsuri:
Ce v-a împresionat cel mai mult în misiunile ONU?
L.N.: M-au impresionat foarte mult urmele războiului, casele distruse şi familiile care erau mutate dintr-un loc în altul pentru că localitatea unde am fost eu, situată la 100 km de Sarajevo, era o enclavă musulmană şi locuitorii erau împărţiţi în sârbi şi musulmani şi erau nevoiţi să se mute unii în casele celorlalţi.
Care este cea mai mare realizare?
L.N.: Dinstincţiile primite şi fiul meu, care, la 20 de ani, are propria lui afacere şi se descurcă foarte bine.
Ce-i place
„Îmi place Braşovul, mâncarea românească, mai ales sarmalele făcute de mama şi vinul făcut de mine.”
Nu-i place
„Nu-mi place Bucureştiul din cauza aglomeraţiei şi a «faunei» de acolo. Nu-mi plac ifosele românilor care se întorc din străinătate”