Braşov: Cavalerii Cetăţilor Bârsei, „fermecaţi” de vrăjitoare / GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cavalerii Cetăţilor Bârsei, „fermecaţi” de vrăjitoare / GALERIE FOTO
Braşov: Cavalerii Cetăţilor Bârsei, „fermecaţi” de vrăjitoare / GALERIE FOTO

Forţele Binelui triumfă, iar la final, vrăjitoarele sunt arse pe rug. Totul face parte dintr-un amplu spectacol cu foc şi efecte pirotehnice, pus la cale de cavalerii Cetăţilor Bârsei, din Braşov.

Ordinului Cavalerii Cetăţilor Bârsei încântă publicul cu această reprezentaţie la toate festivalurile medievale din ţară unde sunt invitaţi. Pentru ca totul să iasă cât mai bine, cavalerii, scutierii, domniţele şi vrăjitoarele se antrenează de trei ori pe săptămână, astfel încât, atunci când se află în faţa spectatorilor totul să fie perfect. „Am gândit o poveste care să dureze trei zile, motiv pentru care avem două genuri de spectacole medievale. Primul reconstituie luptele cavalerilor, care se desfăşoară cu spade, topoare, suliţe sau biciuri de luptă. A doua parte a spectacolului este arderea vrăjitoarelor pe rug. Povestea este în felul următor: în prima zi a festivalului, vrăjitoarele pun stăpânire pe cetate. Ulterior, o parte din cavaleri sunt fermecaţi de acestea, iar totul se finalizează în a treia zi, cu arderea lor pe rug”, spune Bogdan Bălăşcău, unul dintre membri Ordinului.

Îşi fac singuri costumele şi armele
La spectacole, cavalerii interacţionează în permanenţă cu publicul şi asta graţie unui orator, care povesteşte fiecare secvenţă din reprezentaţie. „Desigur, spectatorii diferă, iar reacţiile sunt împărţite. De exemplu, la ultimul festival care a avut loc la Suceava, oamenii s-au adunat cu o oră înainte pentru a prinde un loc în faţă şi a urmări arderea vrăjitoarei“, mai spune Bogdan Bălăşcău. Pentru a intra cât mai bine în pielea personajelor, membri Ordinului Cavalerilor Cetăţilor Bârsei se îmbracă în costumele specific perioadei medievale, haine pe care şi le crează singuri. “Fiecare îşi face costumul pe care îl poartă, la croitor. Problema cea mai mare este cu cizmele pe care le purtăm fiindcă trebuie să fim mereu cu ochii pe magazinele de antichităţi. Armele le confecţionăm tot noi, numai spadele le cumpărăm. Din ceea ce câştigăm din spectacole avem un buget şi pentru îmbunătăţirea recuzitei, respectiv coturi, spade, material pentru suliţe sau arumuri”, a mai spus Bogdan Bălăşcău.

Cavaleri doar pe scenă
Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei s-a înfiinţat în anul 2003, la iniţiativa lui Anderi Prian. În 2007, Ordinul era compus din 50 de membri, dar s-a redus la 25 în anul 2009. Toţi sunt tineri şi au în viaţa reală cu totul alte meserii, începând de la director până la barman, însă au în comun un hobby: Ordinul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite