Fundaţia „Dinu Patriciu”, Moş Crăciun la Holbav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii l-au colindat pe Moş Crăciun
Copiii l-au colindat pe Moş Crăciun

Pentru al doilea an consecutiv, Fundaţia „Dinu Patriciu“ l-a adus pe Moş Crăciun la şcoala din satul Holbav Deal, unde învaţă aproximativ 150 de copii.

Deşi Holbav se află la doar câţiva kilometri de Braşov, distanţa în timp faţă de acest centru al Transilvaniei pare de sute de ani. Holbav este un sat de oieri, unde cele mai multe familii trăiesc aproape ca pe vremea transhumanţei, în case fără electricitate, împrăştiate pe dealurile de la care provine şi numele satului - Holbav Deal.

Ca să înveţe carte, copiii merg pe jos peste patru kilometri, indiferent de vreme, până la şcoala renovată de Fundaţia „Dinu Patriciu", în cadrul programului „Educaţia Merită", iniţiat în comunităţile cu risc mare de abandon şcolar. Holbav este cu siguranţă un astfel de sat deoarece, în epoca internetului, abecedarul se buchiseşte încă la lumânare.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Poezii religioase recitate Moşului

În această şcoală s-au adunat vineri peste 100 de copii, ­între 4 şi 14 ani, pentru a-şi primi cadourile. Au venit prin nămeţi şi înfruntând gerul de afară, însoţiţi de părinţi sau bunici şi îmbrăcaţi în costume populare ţesute de mamele ori bunicile lor. Comunitatea se străduieşte să păstreze tradiţiile şi, de aceea, inclusiv la serbările şcolare, copiii sunt încurajaţi să poarte costumele ţărăneşti moştenite de la generaţiile anterioare. Băieţii poartă căciuli ciobăneşti împodobite cu flori artificiale, transmise şi ele din tată în fiu.

Îmbujoraţi de ger şi de emoţie, prichindeii i-au colindat lui Moş Crăciun şi i-au recitat poezii cu tematică religioasă, după cum se obişnuieşte în acele locuri. Au primit în schimb dulciuri, jucării şi cărţi din colecţia de 150 de titluri pentru copii editată de Adevărul Holding.

Darurile au fost cumpărate cu banii strânşi prin acţiunea „Fii Moş Crăciun pentru un copil sărac", desfăşurată în perioada 2 - 13 decembrie 2010, acţiune în care au fost angrenaţi bursieri ai Fundaţiei „Dinu Patriciu". Pentru a ajuta la rândul lor alţi copii, dezavantajaţi de soartă, bursierii programului „Inventează-ţi viitorul" au creat tot felul de obiecte cu tema Naşterii Domnului care au fost apoi expuse pe site-ul www.sponsorizeazauncopil.ro

Din suma adunată prin vânzarea acestora, Fundaţia a umplut apoi sacul lui Moş Crăciun, iar acesta le-a dus cadouri micuţilor din Holbav Deal.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite