Secretar de stat, trimis în judecată de DNA Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul a ajuns la Judecătoria Sfântu Gheorghe
Dosarul a ajuns la Judecătoria Sfântu Gheorghe

Este vorba despre secretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marko Attila-Gabor. Acesta este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, procurorii DNA Braşov i-au trimis în judecată şi pe Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, şi Clim Silviu, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei. Cei trei au fost trimişi în judecată într-un dosar legat de restituirea unui imobil din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, inculpaţii Marko Attila-Gabor (foto), secretar de stat la Oficiul Regional pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi Clim Silviu, reprezentantul Ministerului Justiţiei, au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza O.U.G. nr. 83/1999.

brasov

„În această calitate, cei trei inculpaţi au întocmit la data de 14 mai 2002 o Notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi în prezent include două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic „Szekely Miko" Sf. Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat", se precizează într-un comunicat de azi al DNA.

Procurorii spun că această retrocedare a fost posibilă după ce inculpaţii şi-au încălcat atribuţiile în cadrul comisiei, care avea competenţe în privinţa examinării legalităţii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse în susţinerea cererilor şi de adoptare a deciziilor în concordanţă cu aceste documente.

„De asemenea, în cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat în baza O.U.G. nr. 83/1999. În principal, retrocedarea s-a efectuat în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, cât şi a cărţii funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. În această modalitate, inculpaţii au prejudiciat statul român cu suma de aproximativ 1.300.000 euro reprezentând valoarea imobilului", se mai precizează în comunicatul procurorilor.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe nu s-a constituit parte civilă în dosar. În vederea recuperării pagubei, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite