Braşov: Florin Neda, dresorul animalelor din filme şi reclame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Florin Neda, dresorul animalelor din filme şi reclame
Braşov: Florin Neda, dresorul animalelor din filme şi reclame

Braşoveanul Florin Neda se bucură de cea mai mare notorietate în rândul dresorilor din România, care lucrează în industria cinematografică. A filmat cot la cot cu actori de talie internaţională precum Nicole Kidman.

Profil

NĂSCUT: 29 septembrie 1961, Braşov
STUDII: Facultatea de Silvicultură
FAMILIE:
Căsătorit

Preferata lui este, însă, Renee Zellweger, pe care a ajutat-o să se împrietenească cu animalele, dar spune că şi Jude Law şi Nicole Kidman îi sunt la fel de simpatici. Florin Neda a colaborat cu cei trei actori la filmările de la Râşnov ale peliculei „Cold Mountain“. „Ciorile, porumbeii şi iepurele din acest film sunt ale mele Eu le-am dresat pentru diferitele scene în care au apărut. De altfel, am colaborat cu mai mulţi actori în diferite filme şi reclame. Din câte ştiu eu, sunt singurul român care dresează animale pentru cinematografie“, declară mândru bărbatul. Animalele sale au fost folosite în peste o sută de filme şi reclame turnate în România şi în stăinătate.

A dresat pentru filme celebre

Printre alţi actori celebri din stăinătate, cel mai tare s-a împrietenit cu Gerard Depardieu, care îi împărtăşeşte pasiunea pentru fumat. „Ţin şi acum legătura cu el şi cu în că doi-trei regizori, dar cu el îmi plăcea cel mai mult să filmez. Uneori îi mai aprindeam ţigările pe platou, pentru că ştiam prin ce trece dacă nu fumează“, spune, glumind, Florin. A colaborat cu Jean Claude Van Dame, Chuck Norris, Steven Segal, iar dintre regizorii români cu Cristian Mungiu, pentru scurt-metrajul „Turkey Girl – Curcanii nu zboară“.  Alte filme în care au jucat animalele sale sunt „Blood and chocholate“, „Anaconda“, „Regii blestemaţi“ sau „Moartea domnului Lăzărescu“.

Dersor de-o viaţă

Florin Neda consideră că abilitatea sa de a instrui animale este un dar şi îşi aminteşte cu nostalgie de primul porumbel pe care l-a dresat, pe care l-a primit de la un bătrân în schimbul unei căni de grâu. „De când eram mic mă înţeleg mai bine cu animalele şi păsările. Am o mini-grădină zoologică acasă, dar cel mai mult ţin la păsări. Am bufniţe, ulii, corbi, vulturi africani şi sute de papagali. Am şi un leu, un tigru, lupi, o vulpe şi şerpi. Mai am şi 30 de şobolani, cinci pisici şi doi dihori“, spune Florin Neda. Dresorul cheltuie pentru mâncarea animalelor aproximativ 150 de euro pe lună. Pentru a le îngriji aşa cum se cuvine colaborează şi cu grădinile zoologice din ţară şi cu organizaţiile ornitologice. 

Şi-a adus zugravul la filmări

Până în anul 2001, Florin a practicat dresajul ca pe un simplu hobby, dar viaţa lui de dresor a căpătat alt sens când a fost contractat pentru prima reclamă. Aşa s-a dus vestea despre el şi a început să fie din ce în ce mai solicitat. Cea mai haioasă întâmplare de pe platoul de filemare a fost atunci când Florin a fost nevoit să-şi aducă zugravul la fimări, pentru că era singura persoană la care lătra câinele său.

Întrebări şi răspunsuri

Puteţi dresa orice animal, la cerere?
Da, sigur că da. Cei mai mulţi vin la mine cu câini şi papagali. În fucţie de ceea ce doreşte stăpânul, câinele poate să se comporte în consecinţă. În fucţie de rasă şi vârstă, pot face chiar şi să vorbească papagalii.
În câte ţări aţi fost pentru filmări?
Nici nu mai ştiu. Am filmat în Franţa, Grecia, Bulgaria, Cipru, dar nu cred că asta e important. Eu nu aş părăsi niciodată Braşovul. Sunt de atâtea generaţii aici, încât nici nu le mai ştiu numărul. Nu am nici cea mai mică intenţie să-l părăsesc.
În videoclipuri aţi avut animale?
Corbul din videoclipul  de la piesa „Noapte bună“ a lui Ombladon, şarpele din cel al lui Sişu şi în pisa Celopatrei Stratan am mai avut.

Ce-i place: „Îmi place foarte mult istoria, natura, călătoriile şi în general tot ceea ce e frumos. Pot admira şi o femeie frumoasă şi la fel de bine pot rămâne extaziat şi în faţa unei maşini“, spune Florin Neda.
Ce nu-i place: „Nu-mi place minciuna şi ipocrizia şi, uneori, nici mentalitatea românilor“, susţine dresorul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite