Braşov: PORTRET/ Florida Pop este mamă profesionistă pentru copiii nedoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Florida Pop este mamă profesionistă pentru copiii nedoriţi
Braşov: PORTRET/ Florida Pop este mamă profesionistă pentru copiii nedoriţi

De zece ani, Florida Pop are o meserie cu mai puţină trecere printre femei. Pentru că-i plac foarte mult copiii şi vrea să le împărtăşească toate misterele de pe lume, femeia a ales să practice „meseria“ de mamă.

Profil
NĂSCUTĂ.
23 noiembrie 1964, Braşov.
STUDII. Liceul Teoretic „Andrei Şguna“.
FAMILIE. Căsătorită, doi copii.

Dragostea pentru copii a Floridei s-a manifestat încă din copilărie, când cei mai mici din grupul ei se adunau în curtea ei ca să o asculte. Era un lider incontestabil al cartierului şi îi plăcea să aibă grijă de copii. „După ce m-am căsătorit, nu aveam copii şi la mine se adunau toţi copiii din vecini. Cei mici mi-au fost dragi întotdeauna şi eram mereu educatoarea lor“, mărturiseşte Florida. Încă din şcoala generală Florida şi-a dorit să urmeze Liceul Pedagogic, dar a împiedicat-o părerea dirigintei, care le-a spus părinţilor ei că nu are aptitudini de pedagog. Aşa a ajuns Florida să lucreze ca electrician în Tractorul.

S-a dedicat copiilor
Deşi are propriii ei copii, o fată de 23 de ani şi un băiat de 20, pe Florida nu a împiedicat-o nimic să umple casa de copii. „Când am aflat de această meserie, mi-am luat fiica de mână, care avea vreo 13 ani pe vremea aceea, mi-am dat demisia de la locul meu de muncă şi m-am dus să-mi depun cererea pentru a intra în sistemul asistenţei sociale“, îşi aminteşte Florida Pop.

Femeia şi-ar fi dorit să aibă mai mulţi copii, dar oricât de dragi îi sunt nu crede că ar fi avut posibilitatea să crească mai mulţi. „Pentru o familie e de ajuns să aibă doi copii. Jos pălăria pentru cei care reuşesc să aibă cinci, şase copii, dar cred că dacă nu te dedici în totalitate lor nu cred că reuşeşti să le dai o educaţie pe măsură. Pe vremea când încă lucram mi se părea că nu-mi ajunge niciodată timpul să-mi îndrum copiii“, spune Florida. Acesta a fost motivul pentru care Florida şi-a dorit să fie asistent maternal.

Familia este alături de ea

Fără sprijinul familiei unite, care să se dedice copiilor care au făcut pentru o vreme parte din viaţa ei, Florida nu crede că ar fi reuşit să-şi facă meseria aşa cum se cuvine. „Toţi membrii familiei mele m-au sprijinit. Eu şi soţul meu ne comportăm cu aceşti copii ca şi cum ar fi ai noştri. Şi copiii mei i-au îndrăgit foarte mult. De altfel, aceasta a fost condiţia atunci când m-am angajat: ca familia mea să accepte şi să se implice în acest proiect“, spune Florida Pop.

Femeia a avut până acum grjă de mai mulţi băieţi decât de fetiţe. „Am îngrijit o singură fetiţă. Nu pentru că nu mi-ar plăcea fetiţele, ci pentru că aşa s-a nimerit. Cu fiecare copil plecat s-a rupt şi o bucăţică din sufletul meu, dar ştiu că nu am încotro. Cel mai mic copil a ajuns în casa mea la doar două luni şi a plecat la doi ani şi jumătate. Este foarte greu să mai ţin legătura cu ei, mai ales dacă sunt adoptaţi“, spune femeia.

Întrebări şi răspunsuri
Ţineţi, totuşi legătura cu vreun copil?
Am fost ataşată de toţi în egală măsură, dar este foarte greu să mai ţin legătura cu ei. Ţin legătura cu trei dintre băieţi, care îmi trimit poze şi câteva rânduri. Mă vizitez cu unul dintre ei, pentru că este finul meu.

V-aţi gândit să adoptaţi un copil?

Bineînţeles că m-am gândit, dar pe de altă parte ştiu că există alte persoane care au într-adevăr nevoie de copii. Menirea mea este doar să-i obişnuiesc pe copii cu căldura unui cămin, pentru a nu fi bruscă trecerea la o altă familie.

Sunteţi ataşată de băieţelul de care aveţi grijă acum?
Sunt foarte ataşată, dar am avut multe probleme cu el. Ovi nu a vorbit până la trei ani şi am constatat că suferă de retrad şi elemente de autism. Este la mine de la un an şi a făcut progrese uimitoare. Deşi are şase ani şi ar fi trebuit să meragă la şcoală, el încă mai merge la grădiniţa specială. Mama lui îl vizitează, dar mie îmi spune mamă. Fiecare copil are un destin aparte.

Ce-i place:
„În mod evident îmi plac foarte mult copiii, animalele, florile şi în general tot ce ţine de natură“, spune Florida Pop.

Ce nu-i place
„Nu-mi place deloc minciuna, înşelătoria şi nici mitocănia“, susţine asistentul maternal.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite