Braşov: Florarii de ocazie au dat lovitura de Ziua Morţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii catolici, dar şi cei ortodocşi, evanghelici sau protestanţi au îngrijit mormintele celor dragi dispăruţi din această lume. Cu toţii au dus flori la morminte şi au aprins lumânări în amintirea celor dragi.

Încă de la primele ore ale dimineţii, pieţele Braşovului, dar mai ales zonele din vecinătatea cimitirelor au fost înţesate de sute de florari care au dorit să profite de această sărbătoare pentru a-şi rotunji veniturile. De departe cea mai mare densitate de comercianţi de flori, coroniţe de brad ori lumânări a fost astăzi în zona Cimitirului Municipal. Aici, peste 100 de persoane de toate vârstele încercau să vândă măcar câteva fire de crizantemă. Iar concurenţa acerbă a dus la scăderea preţurilor. Dacă în centrul Braşovului o coroniţă de brad cu flori uscate se vindea cu 5-7 lei, în Bartolomeu ea putea fi cumpărată şi cu 2-3 lei. La fel şi în cazul florilor: pe strada Lungă, lângă Cimitirul Evanghelic  un fir de crizantemă costa 2 lei, în timp ce aceleaşi flori se puteau cumpăra la jumătate de preţ de la poarta Cimitirul Municipal. 

Cu toate acestea negustorii se plângeau că afacerea nu merge bine deloc. „Nu vindem mai nimic, şefu’! Ne-am luat autorizaţii pe două zile, dar nu câştigăm mai nimic. Nu am pus nimic la preţuri faţă de zilele celelalte, dar n-are lumea bani. Nici ieri nu am făcut mare brânză“, ne-a spus Ion Gândac, unul dintre florari.  Pentru a ţine în frâu sutelor de negustori, mai multe echipe de poliţişti comunitari patrulau, în această dimineaţă, prin zona cimitirului din Bartolomeu.

„O sărbătoare a tuturor“

În cimitire, oamenii îşi plângeau morţii şi le îngrijeau mormintele. „Am două neveste îngropate, iar la amândouă vin de fiecare dată. Şi în fiecare 1 noiembrie vin la mormintele lor. Eu sunt ortodox, aşa că voi veni şi sâmbăta viitoare. A vrut Dumnezeu să le ia mai devreme“, ne-a spus Constantin Iosif.
În cimitirele catolice, credincioşii au venit în număr mult mai mare. „Părinţii mei sunt îngropaţi aici, la Braşov, dar eu stau în Floreşti, în judeţul Prahova. Vin măcar o dată pe an, de 1 noiembrie la mormintele lor. Încercăm să le îngrijim cât mai bine. Este frumos faptul că aici, la Braşov, această zi este o sărbătoare a tuturor: vin şi catolici şi de alte religii. În alte părţi nu este aşa“, ne-a precizat Elisabeta Preda. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite