Avem patinoar, dar s-ar putea să nu avem Olimpiadă de Iarnă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezamăgire În urmă cu câţiva ani, Comitetul Olimpic Internaţional a acordat României organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European. Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret sunt programate să aibă loc la începutul anului 2013, în Braşov şi pe Valea Prahovei.

Tipic românesc! Problemele la infrastructură au început, deja, să apară, cu un an şi jumătate înaintea celui mai important eveniment sportiv care ar urma să fie găzduit de Braşov. Norvegienii aşteaptă cu sufletul la gură paşii greşiţi ai românilor, pentru a prelua ei, în ultimul moment, organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European, din 2013.

Dacă oraşele vecine de pe Valea Prahovei, Sinaia, Buşteni, Azuga, au pregătit în cele mai mici detalii proiectele care privesc infrastructura pentru FOTE, municipiul Braşov a rămas repetent la acest capitol.

La Râşnov, pregătirile pentru organizarea festivalului european sunt în toi. În urmă cu mai bine de trei luni s-a început construcţia trambulinei de K90, fără de care nu se poate organiza competiţia.

„În acest moment, lucrările de la trambulinele de K15, K35 şi K65 s-au finalizat. Mai avem de lucrat doar la vestiare şi la construcţiile anexe. Acum, lucrările sunt avansate la trambulina de K90. Important este că am primit finanţare pentru acest proiect. Costurile totale pentru trambulina de K90 se ridică la 8,5 milioane de euro. Sper să finalizăm baza sportivă până în luna martie a anului 2012. La inaugurarea bazei sportive vrem să invităm lotul olimpic de sărituri cu schiurile al Austriei. Astfel, vrem să-i avem la Râşnov pe celebri Thomas Morgenstern şi Gregor Schilenzauer", a declarat primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Noul patinoar, în aer

Restanţi la pregătirea marelui eveniment sportiv, care ar urma să aducă mii de turişti în Braşov, în ianuarie 2013, sunt, culmea, chiar braşovenii. Oraşul de sub Tâmpa are ca obiectiv trasat de membrii Comitetului Olimpic Internaţional să construiască, până la mijlocul anului viitor, un nou patinoar, în aer liber, însă, deocamdată nu s-a luat nicio decizie în ceea ce priveşte construcţia noii baze sportive.

„Prioritare pentru Primăria Braşov sunt Bazinul Olimpic şi Sala Sporturilor. Deocamdată nu s-a luat în discuţie locaţia noului patinoar şi nu s-a emis o autorizaţie de construcţie pentru această bază sportivă. Patinoarul se va construi sigur, dar va fi unul de mai mici dimensiuni faţă de Patinoarul Olimpic", purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Locaţie fantomă

Situaţia de faţă este cu atât mai bizară cu cât, în urmă cu doar patru luni, delegaţia FOTE, formată, printre alţii, şi din reprezentanţii comisiei de organizare veniţi tocmai din Norvegia şi Lituania, au vizitat chiar locaţia noului patinoar, Parcul Tractorul. Pe data de 11 martie, oficialii Comitetului Olimpic Internaţional erau anunţaţi, cu surle şi trâmbiţe, că s-a hotărât locaţia noului patinoar, iar termenul limită de finalizare a lucrărilor era mijlocul anului 2012.

Însă, cum încă nici nu s-a primit o autorizaţie de construcţie, este greu de crezut că noua bază sportivă va fi finalizată până la mijlocul anului 2012. Foarte important de ştiut este faptul că dacă oficialii braşoveni nu vor termina la timp cel de-al doilea patinoar, care va fi folosit pentru antrenamentele sportivilor, FOTE 2013    s-ar putea transforma într-un eşec total, iar România ar risca să nu mai organizeze această competiţie.

Cerinţe FOTE pentru noul patinoar

Conform standardelor impuse de Comitetul Olimpic Internaţional, cel de-al doilea patinoar pentru FOTE 2013 ar trebui să fie construit pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi să aibă o capacitate de 800 de locuri. Suprafaţa de gheaţă va avea aproape 1.800 de metri pătraţi, o lungime de 60 de metri şi o lăţime de 30 de metri. Baza va fi dotată cu şase vestiare, cabinete medicale şi alte construcţii anexe. Investiţia totală se ridică la circa 4 milioane de euro. Posibilele locaţii pentru construirea noii baze sportive sunt Parcul Tractorul, acolo unde este şi Patinoarul Olimpic, sau Poiana Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite