Felicia Maria Gabor este cel mai vechi asistent de radiologie al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Doamna Mona", cum este cunoscută de toată lumea, s-a ocupat de mii de pacienţi din tată ţara, în cei 45 de ani de carieră.

Nu a visat, ca orice copil, să ajungă doctor. Din contră, îşi dorea foarte mult să devină o mare balerină, lucru care nu s-a întâmplat niciodată. „Baletul a fost un vis de copil. Am trecut apoi la viaţa reală şi am văzut că nu totul este lapte şi miere", îşi aminteşte asistenta.

La 18 ani, când a terminat liceul, a optat pentru Şcoala Tehnică Sanitară. „Nu aveam posibilităţi materiale să fac o facultate, dar de când am făcut practică, am ştiut că eu în meseria asta voi face carieră", spune cu mândrie doamna Mona.

A lucrat la radioul spitalului

În 1965 a început să profeseze în meseria de radiolog. A lucrat un an la Târgovişte, apoi un an şi jumătate la Spitalul TBC de la Sânpetru. „A fost o perioadă minunată. Acolo mă ocupam şi de o emisiune cultural-educativă la radioul intern al unităţii. Era foarte frumos pentru că trebuia tot timpul să citesc, să mă informez, să mă documentez. Era foarte educativ şi pentru mine şi pentru pacienţi, care nu mai erau bolnavi activi şi erau acolo pentru a preveni reapariţia bolii", mai spune braşoveanca. A ajuns apoi să lucreze la Spitalul Judeţan Braşov, înfiinţat în 1972, unde aparatura era ceva mai performantă.

Singurul regret al braşovencei este că nu mai este tânără. Şi nu pentru că şi-ar trăi viaţa altfel, ci pentru că, spune ea, „cu aparatura de acum este o adevărată plăcere să lucrezi. Când am început eu să lucrez era aparatură rudimentară. Făceai centrările manual, totul era mult mai greu şi normal că şi depistarea problemelor se făcea mai dificil" .

Cele mai grele cazuri din cariera sa de 45 de ani au fost cele legate de copii, după cum recunoaşte chiar ea. „Am avut foarte multe cazuri grele de-a lungul carierei. Cele mai cumplite sunt cele provenite din accidente de maşină, dar şi afecţiuni tumorale grave. Cele mai marcante sunt însă cazurile în care victime sunt copiii. Acelea întotdeauna m-au dat peste cap", spune asistenta.

Profesoara propriului fiu

În urmă cu un an „doamna Mona" a devenit şi profesoară de radiologie.  „Au vrut pe cineva care să ştie foarte bine meseria şi eu am atâta experienţă în spate. Există mulţi care au învăţat de la mine, dar la locul de muncă, nu într-un cadru organizat pentru că de 20 de ani nu s-au mai făcut cursuri de specializare pentru radiologie", spune asistenta.

Printre elevii cărora le deschide drumul către o carieră în spital, se numără şi fiul ei. Cu toate că este inginer textilist, bărbatul a vrut neapărat să urmeze aceste cursuri. „Eu nu l-am lăsat să se facă radiolog pentru că tot timpul am spus că ajunge un radiolog în familie. Acum am ajuns să îl învăţ chiar eu asta. Lucrăm amândoi la Hiperdia, şi suntem mulţumiţi pentru că aici avem parte de respect şi suntem cu toţii ca o familie", mai povesteşte braşoveanca.

Intrebari si raspunsuri

De ce aţi ales meseria asta?

Îmi place să lucrez şi să ajut oamenii. Lucrez cu foarte multă dăruire şi pasiune, iar satisfacţia cea mai mare o am când vine câte un pacient să îmi spună că pe ceea ce am făcut eu i s-a putut pune diagnosticul corect. Am avut pacienţi care au fost cu fişele mele în străinătate şi s-au mirat doctori de acolo că se poate face aşa ceva în România.

Vă place să predaţi?

Îmi place la nebunie. Când vine vacanţa şi nu mai trebuie să îmi pregătesc lecţiile, să merg la cursuri, îmi lipseşte foarte mult. Am şi cea mai bună clasă din şcoală şi toţi elevii îmi sunt foarte dragi. 

Ce îi place

„Ador muzica, în special cea clasică. Pot fredona opere întregi. Îmi place şi tot ce e legat de artă. Am toate colecţiile care au apărut despre pictori, chiar şi de acum 40 de ani. Îmi place şi tot ce e legat de lucru de mână, dar şi să gătesc. Am colecţii întregi şi de cărţi de bucate".

Nu-i place

„Urăsc bădărănia şi mojicia. Eu pretind să mi se acorde respectul pe care îl ofer, dar trăim vremuri în care acest lucru nu mai are valoare. Cred că vorba «s-a urcat scroafa în copac», este foarte adevărată pentru cei înstăriţi".

PROFIL

NĂSCUTĂ: 20 august 1944, Braşov

STUDII: Şcoala tehnică sanitară, secţia radiologie

FAMILIE: căsătorită, un copil

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite