Braşov: Zonele verzi - un imens grătar pentru coptul vinetelor şi gogoşarilor FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Zonele verzi - un imens grătar pentru coptul vinetelor şi gogoşarilor FOTOGALERIE
Braşov: Zonele verzi - un imens grătar pentru coptul vinetelor şi gogoşarilor FOTOGALERIE

Braşovenii care cunosc diferenţa de gust dintre vinetele sau ardeii copţi la flacăra aragazului sau pe un grătar cu lemne, în aer liber, transformă în aceste zile zonele verzi într-o imensă „bucătărie de vară“.  VEZI MAI MULTE IMAGINI AICI

În aproape toate după-amiezele, dar mai ales la sfârşitul săptămânii, zeci de braşoveni aleg zona Pietrele lui Solomon, Valea Timişului, pe DN1 sau asa-zisa zonă „La Iepure“ pentru a pregăti diferite legume pentru a fi conservate.
Oamenii vin la marginea pădurii pentru a coace vinete sau ardei, animaţi de dorinţa de a obţine un gust cât mai bun „rezervelor“ pentru iarnă sau pentru a-şi proteja locuinţa de fumul care se degajă în timpul preparării.

Operaţiunea preupune multă răbdare

Cei mai mulţi îşi aduc de acasă cele necesare: lemne, grătare, vase, iar mesele de lemn amplasate pe marginea pârâului sunt tot ceea ce le mai trebuie gospodinelor pentru a-şi etala talentul în domeniu. Unii mai apelează şi la pădure pentru a aduna lemne, însă, cu miile de oameni care ies la un grătar în fiecare week-end, a găsi o bucată de lemn uscat este o adevărată raritate.
Deşi în zonă au fost amenajate relative recent locuri pentru grătare, unele au fost distruse, spre necazul celor care acum încearcă să-şi coacă nişte vinete sau ardei. „Este cu adevărat păcat că unii nu înţeleg să păstreze ceva bun. Nu ştiu ce au avut cu amenajările acestea, care erau foarte bune. Noi am venit să coacem aici câteva kilograme de vinete şi ardei, pentru iarnă. Nu deranjăm pe nimeni şi e altul gustul când le coci la foc de lemne. Plus că nu faci nici fum în casă“, ne-a spus Tiberiu Olah.

Operaţiune doarpentru cunoscători

Argumentul gustului mult mai bun al vinetelor coapte la foc de lemne pare să fie hotărâtor şi pentru alţi braşoveni care ies să gătească la Pietrele lui Solomon. „Nu este vorba doar de fum sau de alt disconfort  pe care îl produci în casă. Nici despre economia la gaz.  În primul rând, este o chestiune de gust: vinetele sau ardeii copţi pe foc de lemne sunt mult mai gustoşi. Şi trebuia folosit mai ales lemn de fag, fiindcă de la cel de brad sau de stejar prind un iz, un gust uşor pişcăcios“, a ţinut să ne explice Ioan Teiuşeanu.

După ei, potopul

Din păcate, însă, zona nu are doar un aspect idilic: dintre miile de turişti care au ales să petreacă un timp pe marginea pădurii sau chiar pe malurile pârâului de munte, unii au „dorit“ să lase semne ale trecerii lor pe acolo. Astfel, pet-uri aruncate în albia râului, farfurii de plastic abandonate la marginea pădurii sau resturi de alte ambalaje pigmentează pe ici-pe colo imaginea renumitei zone de agrement. Oamenii cu care am vorbit nu sunt de acord cu asemenea comportamente, însă ele, totuşi, există. Chiar dacă nu sunt atât de numeroase ca în anii precedenţi.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite