Braşov: După urşi, braşovenii sunt terorizaţi de lilieci / FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: După urşi, braşovenii sunt terorizaţi de lilieci / FOTOGALERIE
Braşov: După urşi, braşovenii sunt terorizaţi de lilieci / FOTOGALERIE

Mamiferele şi-au făcut cuib într-o scară de bloc din cartierul Astra. Atunci când se lasă noaptea, peste cartierul Astra din Braşov, liliecii încep să „ia atitudine“ mai ceva decât în filmele de groază. CITEŞTE ŞI MUŞCAT DE UN LILIAC TURBAT

Mai nou, pentru că uşile balcoanelor de pe paliere sunt lăsate larg deschise, cinci pui de liliac şi-au făcut cuib în colţul holului de la etajul opt al blocului turn de pe strada Soarelui. „Eram aseară pe la etajul patru şi m-a chemat cineva la cutia de telefoane de pe palier că avea o prblemă, iar geamul fiind deschis pe palier a intrat un liliac. Mamă ce sperietură am tras! Nu era mare, dar periculos, totuşi“, a spus Chircă Constantin, preşedintele asociaţiei de locatari.

Liliecii, mai inofensivi decât hoţii


Fenomenul este resimţit de majoritatea locatarilor cartierului. Fiind vreme caniculară, oamenii obişnuiesc să doarmă cu ferestrele deschise şi astfel, ciudatele mamifere pătrund în case şi le fură somnul şi liniştea. „Mie mi-a intrat un liliac în casă, nopţile trecute, dar l-am dat afară. Nu era foarte mare, dar nici nu putea zbura. L-am orientat către fereastră şi când a căzut s-a auzit ca şi când ar fi căzut o piatră. Nu de lilieci trebuie să ne facem noi griji, pentru că ei nu pleacă cu nimic din casă, ci de hoţi“, a spus Nicolae Colea, un locatar al blocului de pe Soarelui.

Ce spun specialiştii

Specialiştii ornitologi ne liniştesc. Ei spun că liliecii au existat şi vor exista în continuare, dar nu sunt atât de periculoşi pe cât ne imaginăm noi. Apariţia lor în mediul domestic se datorează temperaturilor scăzute înregistrate mai ales seara şi dimineaţa, când aceştia au tendinţa de a se refugia. „Liliecii sunt specii protejate ce acţionează crepuscul şi se hrănesc cu insecte, un lucru benefic până la urmă. În general, nu prezintă pericol aşa cum vedem noi în filmele de groază, ci sunt foarte paşnici atâta timp cât nu li se face nimic. Oamenii trebuie să ştie că în cazul în care le intră în casă un astfel de specimen trebuie să deschidă fereastra şi să-l dea afară“, ne-a declarat Dan Traian Ionescu, preşedintele Asociaţiei Ornitologilor din România, sucursala Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite