Eroul martir Liviu Babeş, comemorat de tot mai puţini braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La comemorarea a 22 de ani de la gestul disperat al braşoveanului, care, pe 2 martie 1989, a protestat împotriva comunismului dându-şi foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, au asistat doar soţia şi fiica eroului martir, alături de câţiva foşti deţinuţi politic, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi membri ai Asociaţiei „15 Noiembrie".

Liviu Corneliu Babeş, cel care a ars pentru libertate şi care a tras un semnal de alarmă prin mesajul „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz" este comemorat de tot mai puţini braşoveni.

image

CITEŞTE AICI POVESTEA EROULUI MARTIR

Amintirea gestului disperat al braşoveanului se stinge odată cu trecerea timpului. La 22 de ani de la actul său, curajul de care a dat dovadă nu mai are aceeaşi rezonanţă.

image
image

„Venim la comemorare cu durere, suferinţă, aşteptări şi speranţă în bine. În opinia noastră, a familie, nu a meritat gestul său, pentru că am pierdut un sprijin al familiei. În rest, dacă asta a fost dorinţa lui, să tragă semnalul de alarmă către alţii ca să se schimbe şi în ţara noastră ceva, noi o respectăm. Eu tot sper că autorităţile vor face ceva pentru gestul soţului meu. Actul său de eroism nu este doar al nostru, ci al municipalităţii, dar şi al ţării. În primii ani au venit la comemorare foarte multe persoane, printre care s-au numărat şi personalităţi de la Bucureşti. Chiar dacă suntem din ce în ce mai puţini, eu mulţumesc tuturor care participă la comemorare cu sufletul", a mărturisit soţia martirului, Etelka Babeş.

image
image

Tot astăzi, autorităţile vor dat startul unui concurs naţional de creaţie pentru realizarea unui monument în memoria lui Liviu Corneliu Babeş. „Amintirea vie" va fi ridicată în centrul Braşovului, aproape de Primărie.

image

„Liviu Babeş este un erou uitat, la fel ca toţi ceilalţi eroi ai României. Acest lucru l-am simţit pe propria piele, mai ales de când sunt în Parlamentul României. Nici măcar în Braşovul nu mai există sentimentul acesta de amintire a eroilor şi e păcat. Cei care înţeleg cu adevârat ceea ce s-a întămplat şi au respect pentru acest erou sunt parlamentarii maghiari, care întotdeauna au avut o poziţie demnă atunci când este vorba despre actele de eroism", a declarat Florin Postolachi, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987.

image

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite