Emilia Mirea şi-a dedicat viaţa dansului şi baletului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia profesonială a balerinei a implicat multe sacrificii. Emilia Mirea s-a ghidat mereu după principiul „pot şi vreau să fac mai mult".

Ambiţia şi-a dovedit-o din copilărie. Avea cinci ani când s-a apucat de gimnastică, dar a fost forţată să renunţe. „Singurul motiv care m-am «rupt» de acest sport a fost un teribil accident pe bârnă, dar mai ales ameninţarea medicilor că voi rămâne în cărucior. Spre norocul meu nu s-a întâmplat aşa ceva, chiar dacă am rămas cu dureri cronice de spate", povesteşte Emilia Mirea.

image

Emilia Mirea pe scenă alături de soţul ei, Dorin Mirea, solist la Opera Braşov

 A renuţat la Opera Braşov

Braşoveanca nu a putut sta departe de lumea dansului. A început baletul clasic la vârsta de 10 ani şi a doua opţiune a fost dansul. La 16 ani s-a mutat din Miercurea Ciuc, oraşul natal, la Braşov. A ajuns prim solistă într-o trupă de amatori, la Centrul Cultura Reduta, făcând studii şi pregătiri şi la Opera Braşov. „Nu am rămas la Operă din mai multe motive, dar cel mai dureros a fost faptul că aveam colegi, care cu diplome de liceu de artă, erau mai prost pregătiţi decât mine, care aveam doar diploma de Şcoala Populară de Artă. Nu mi s-a părut în regulă. În plus, eu văd arta, în primul rând, prin prisma talentului, iubirii, expresivităţii şi al muncii, nu al banilor sau a execuţiei maşinale, chiar dacă este meseria de bază. Deci am preferat să rămân amatoare", Emilia Mirea.

De-a lungul anilor a dansat în roluri cu greutate, dar cel mai aproape de sufletul ei este adagio din baletul „Spartacus". „S-a născut în perioada în care eu şi soţul meu faceam un tratament teribil pentru o perioada lungă, fără a şti dacă vom rămâne în viaţă amândoi sau poate doar unul sau niciunul. Situaţia noastră se asemăna cu povestea din balet. A fost o coincidenţă interesantă", spune Emilia Mirea.

image

Iubeşte şi baletul şi dansul

Pentru munca depusă, balerina şi soţul ei, prim solist la Opera Braşov, au fost recompensaţi cu medalie şi diplomă de excelenţă în slujba culturii braşovene şi a fost menţionată în monografia Centrului Cultural Reduta. Emilia Mirea este aici prim solistă şi totodată solistă într-o trupă de cabaret de la un mare bar de noapte din Braşov. „Deşi sunt asemănătoare, totuşi îmi permit să spun că sunt diferite,  mai ales dacă sunt făcute aşa cum trebuie. Dansul prin excelenţă implică totul. Baletul, în schimb, cere mult mai mult. Momentan, pentru mişcare şi exprimare artistică am dansul ca prioritate, dar în suflet îmi va rămâne pentru totdeauna baletul autentic", afirmă Emilia Mirea. Din 2004, balerina conduce propria firma de creaţie artistică.

image

Întrebări şi răspunsuri

În multe roluri aţi jucaţi alături de soţul dvs. Cum este să fiţi împreună pe scenă şi în viaţă?

A fi împreună atât pe scenă, cât şi în viaţa de zi cu zi este foarte interesant, dar poate deveni greu atunci când diferenţa de concepţii sau principii încearcă să troneze. Este nevoie de multă întelegere şi poate toleranţă.

Aţi trecut printr-o naştere şi sunteţi foarte activă. Cum vă menţineţi în formă?

Această naştere, la o vârstă înaintată, m-a regenerat şi mă impinge să fiu cea din totdeauna. Nu mă menţin în formă cu înfometări sau altele diete. Respect unele reguli: nu fumez, nu consum alcool deloc şi nu beau cafea. În rest consum orice fel de alimente. Nu exagerez în cele de tip fast food.

Ce-i place:

„Îmi plac în mod special natura şi plantele, muzica bună şi rock-ul din toate timpurile. Îmi plac oamenii liberi la spirit şi avangardişti, dar cu bun simţ, prietenia sinceră şi de durată. De asemenea, îmi place să fiu sociabilă", spune Emilia Mirea.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place în mod special ipocrizia şi răutatea care ne înconjoară în fiecare zi. Nu-mi plac minciuna, lucrurile făcute superficial şi mai ales cele făcute după principiul «lasă că merge şi aşa»", spune balerina.

Profil.

Născută.  27 ianuarie 1972, Miercurea-Ciuc

Studii. Şcoala Populară de Artă

Familie. Căsătorită, un băiat

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite