Emil Măţău, medicul din linia întâi a Ambulanţei Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Măţău este şi purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Braşov, foto: Bogdan Crăciun
Emil Măţău este şi purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Braşov, foto: Bogdan Crăciun

De mai bine de un deceniu, Emil Măţău este în slujba Ambulanţei Braşov. Medicul a salvat zeci de vieţi de-a lungul carierei şi a intervenit la zeci de cazuri critice.

Emil Măţău şi-a început cariera din perioada studenţiei, ca voluntar la SMURD Mureş. „Totul a început în anul 1993, student fiind la medicină, am  participat din curiozitate la nişte cursuri de urgenţă organizate de SMURD Mureş. Începând din 1999 sunt medic în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Braşov", povesteşte medicul.

Chiar dacă ştia la ce se „înhamă", tânărul medic a ales medicina de urgenţă, pe care o practică cu pasiune şi dăruire.

Medicina de urgenţă este un pic diferită faţă de alte ramuri medicale. În urgenţă lucurile se petrec ca în vestul sălbatic : „mai întâi tragi, apoi întrebi cine e"- mai întâi tratezi, apoi întrebi ce s-a întâmplat", mai spune medicul.

Munca în urgenţă i-a adus doctorului multe satisfacţii, mai ales atunci când a reuşit să salveze vieţi, dar şi neplăceri, atunci când a pierdut pacienţi.

În momentul în care ţi se scurge viaţa unui pacient printre degete te cuprinde un sentiment de deznădejde, de neputinţă, simţi că se prăvăleşte o lume peste tine şi sentimentele acestea sunt cu atât mai accentuate cu cât vârsta acelui pacient este mai tânără. Sunt momente în care refuzi să crezi evidenşele clinice şi mai speri totuşi că Dumnezeu va face o minune în cel din urmă ceas", declară Emil Măţău.

Cazuri impresionante

De-a lungul carieri, Emil Măţău a fost marcat de două cazuri grave, în care trei persoane şi-au pierdut viaţa, dar şi de povestea unui tânăr pe care l-a salvat şi a revenit să-i mulţumească.

A fost un accident rutier în care o maşina a fost pur şi simplu secţionată în jumătate, ca o cutie de conservă . Din accident au rezultat trei morţi, unul dinte ei secţionat în jumătate. Fiul acestuia, în vârstă de 18 ani, a scăpat ca prin minune, cu câteva traumatisme minore. Fugea disperat între cele doua jumătăţi ale tatălui şi extrem de greu am reuşit să-l transportăm la spital pentru a i se asigura îngrijirile medicale de specialitate.

Cel de-al doilea caz este al unui tânar de 30 de ani, pe care l-am găsit în stop cardio-respirator, l-am resuscitat, i-a pornit inima şi l-am transportat la spital. După şase luni m-a căutat la servici un domn mai în vârstă care m-a întrebat daca îl mai recunosc, evident că nu îl mai recunoşteam. M-a rugat să-l însoţesc până la o maşină, acolo mi-a prezentat un tânăr spunându-i «uite tată, domnul doctor te-a salvat». Tatăl îi povestise ce s-a întâmplat şi a ţinut neapărat să mă cunoască şi să îmi mulţumească", declară medicul.

Chiar dacă munca în medicina de urgenţă este contracronometru şi foarte solicitantă, medicul crede că răsplata este de cele mai multe ori dezamăgitoare.

Din păcate, munca în urgenţă, în România este foarte prost plătită, de aceea foarte mulţi medici din sistem au ales să plece din ţară în ultimul timp. Pot să vă spun că, de exemplu, în Turcia un medic câştigă între 1750 - 2500 euro/lună lucrând într-un ritm de tură de 24 de ore apoi patru zile libere", mai spune Emil Măţău.

Întrebări şi răspunsuri

Cum suportaţi regimul zi/noapte?

Regimul de lucru zi/noapte, sambătă/duminică/sărbători este foarte obositor, în timp m-am obişnuit să dorm puţin şi iepureşte. În putinele zile libere prefer să lenevesc mai mult în pat.

Cum se împacă profesia aceasta cu viaţa de familie?

În momentul acesta locuiesc împreună cu prietena mea, care e şi ea medic şi întelege foarte bine sacrificiile pe care le implică această meserie.

Ce simţiţi când salvaţi viaţa unui om?

Este un lucru deosebit. În momentul în care salvezi viaţa unui om împărtăşeşti bucuria cu toţi colegii, atunci uiti de toate, uiţi de oboseală, uiţi de faptul că esti prost plătit şi desori înjurat.

Ce-i place:

„Sunt iubitor de animale, în special de căţei, an un Basset Hound. Îmi plac electronica şi calculatoarele şi excursiile montane. Îmi place şi muzica bună, trupele mele preferate sunt Pink Floyd, Dire Straits, Roling Stones, AC/DC, Deep Purple ", declară medicul.

Ce nu-i place:

„În primul rând nu-mi place deloc monotonia. De asemenea, detest falsitatea oamenilor. Nu-mi place să mă gândesc la ce nu-mi place", mai spune Emil Măţău.

PROFIL

Născut: 8 iunie, 1969, Braşov

Studii: Facultatea de Medicină "Victor Papilian", Sibiu

Familie: necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite