Elevii braşoveni joacă fotbal cu cornul şi laptele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unei analize privind impactul şi eficienţa programului „Cornul şi laptele", elevii hrănesc animale şi joacă fotbal cu produsele.

Pe de altă parte, profesorii se declară frustraţi că au ajuns să împart mâncare.
Elevii de la ţară folosesc, de multe ori, cornul şi laptele oferite de Guvern, adesea de slabă calitate sau stricate, pentru a hrăni animalele din gospodărie. Cei de la oraş, în schimb, se bat sau chiar joacă fotbal cu produsele. Studiul a fost finanţat de Guvern şi realizat de Fundația pentru Recuperare, Integrare şi Promovare Socială, la sfârşitul anului 2009, în Braşov, Bucureşti, Constanța, Bacău şi Iaşi, după cum informează Mediafax.
Cu toate acestea, din studiu reiese că produsele sunt consumate într-o măsură mai mare la ţară, unde cornul şi laptele reprezintă o sursă importantă de hrană pentru familiile elevilor, în special în cazul copiilor de etnie romă, care vin la şcoală motivaţi de această gustare.
Chiar şi în aceste condiţii, mulţi dintre elevi refuză să mănânce produsele oferite, din cauza calităţii acestora. Majoritatea celor intervievați au spus că produsele din program au o calitate între „proastă" şi „sub orice critică". „E o cocă, nici pâine nu se poate numi", sau „Cornul, când îl rupi, se fărâmițează, ori asta nu e normal", sau susţin mai mulţi directori de şcoli, citaţi de Mediafax.

Laptele îl mănâncă porcii


Cum la țară, însă, a arunca mâncarea este considerat a fi un „păcat", elevii care nu mănâncă gustarea „o duc acasă şi o dau la păsări sau la câini", spun profesorii. Astfel de cazuri sunt constatate mai ales atunci când laptele este înlocuit cu brânză topită, în ciuda faptului că nutriţioniştii nu recomandă copiilor acest produs.
Dacă în mediul rural cornul şi laptele sunt consumate totuşi în proporție de 90%, chiar şi ca hrană pentru animale, la oraş procentul scade semnificativ, profesorii estimând chiar că mai mult de jumătate dintre elevi nu consumă alimentele.
„Din cornuri fac proiectile şi cu brânza topită scriu pe tablă", „Cutioarele cu lapte pe post de pistoale cu lapte, bătăi cu cornuri, cornuri în ghivecele cu flori, cornuri în coşurile de gunoi, ambalaje în toată şcoala, brânza topită pe pereți...", "La sfârşitul programului coşul clasei este plin; se stropesc cu lapte", mărturisesc profesorii.
„Eu, din ce am văzut în liceu la mine, foarte mulți îl dau înapoi... cei mici nu mănâncă... jucau fotbal cu el... sau îl lasă pur şi simplu în cutii", recunosc şi elevii.

Profesorii se simt umiliţi


Profesorii sunt nemulţumiţi şi de faptul că trebuie să supravegheze igiena copiilor, în şcolile în care există o singură chiuvetă. În aceste cazuri, apar probleme în ceea ce priveşte spălatul pe mâini al copiilor, mai ales în mediul rural, cu situaţii în care 200 de copii trebuie să se spele la o singură chiuvetă.
Profesorii propun sancționarea celor care aruncă alimentele, întocmirea de liste cu cei care nu doresc să beneficieze de program şi redistribuirea produselor către nevoiaşi
Programul „Cornul şi laptele" a fost introdus în şcoli în anul 2002, media beneficiarilor fiind de peste două milioane de copii, anual.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite