Braşov: Electrocasnicele vechi au devenit o raritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice e tot mai slabă, de la lună la lună. Angajaţii de la salubritate nu au reuşit să adune de pe la porţile braşovenilor şi de la rampele de gunoi decât puţin peste o tonă de astfel de echipamente.

Campania „Marea debarasare“ devine tot mai puţin justificată, de la o ediţie la alta. Se pare că braşovenii ori nu mai au electrocasnice vechi să le predea în cadrul acestui program, ori preferă să le cârpească pe cele de pe vremuri şi să nu-şi mai cumpere unele noi, pentru a face economie, pe vreme de criză. Astăzi, cu toate că a fost zi de campanie, ici şi colo vedeai câte un televizor sau câte un frigider vechi scos lângă poartă sau la rampa de gunoi, pentru a fi ridicat de către muncitorii de la salubritate şi dus la reciclat. În mod normal, deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) se pot arunca doar în zilele în care se desfăşoară campania, dar de multe ori se întâmplă ca unele persoane să nu dea importanţă acestui lucru şi din această cauză, reziduurile ajung la grămadă, cu gunoiul menajer.

1 – 2 tone de deşeuri

„Din păcate, cred că în ultima vreme campania nu a mai beneficiat de o mediatizare puternică şi de aceea cantităţile sunt mai mici. Totuşi, o parte dintre braşoveni au învăţat că în prima sâmbătă din lună se colectează aceste deşeuri şi le scot la rampe sau la porţi”, a explicat Dan Ceauşescu, directorul companiei „Urban”, unul dintre operatorii de salubritate din oraş. Acesta a precizat că în medie, la fiecare ediţie „Marea debarasare”, din jumătatea de oraş pe care o administrează „Urban” se strâng, între una şi două tone de DEEE. Puţini ştiu, însă, că deşeurile de echipamente electrocasnice pot fi foarte periculoase şi nu ar trebui să ţinute „pe stoc”, prea mult. De exemplu, frigiderele vechi şi nefolosite pot scăpa freon, tuburile de la televizoare se pot sparge şi exploda, iar substanţele din ele sunt foarte toxice.

Un prag greu de atins

Campania naţională „Marea debarasare“ a fost demarată în 2007. În 2008, au fost colectate 1.960 tone DEEE, iar în anul 2009, populaţia a predat în cele cinci ediţii de până acum, 741 tone de echipamente electronice uzate. Potrivit reglementărilor europene, România trebuie să colecteze, anual, aproximativ 4 kg de DEEE pe cap de locuitor. „Ar trebui să colectăm cam 20 de tone în fiecare sâmbătă, pentru a putea atinge acest prag, impus de către Uniunea Europeană. Dacă se va colecta în continuare tot aşa de puţin nu vom reuşi să ne încadrăm în prevederi”, ne-a declarat Dan Ceauşescu.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite