Braşov: CAMPANIE: Ei au decis taxele aberante de la CET!
0Un director din cadrul Electrica, un profesor universitar şi un de şef serviciu din cadrul Primăriei Braşov i-au făcut „prizonieri” pe locuitorii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Tot mai mulţi braşoveni nemulţumiţi de nivelul taxelor de debranşare ne-au cerut să facem publice identităţile celor care iau decizii la nivelul CET şi sunt responsabili pentru stabilirea cuantumurilor acestor biruri.
Echipa administratorilor este formată din Vlad Vătafu, care deţine funcţia de preşedinte, iar membri sunt Marius Georgescu şi Maria Oprea. Şeful CA-ului deţine funcţia de director comercial în cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Serivcii Energetice Electrica Transilvania Sud şi este membru vechi al CA. Mai multe amănunte despre acesta nu am aflat însă, el neavând o declaraţie de avere postată pe siteul companiei.
Totuşi, am luat legătura cu el pentru a-şi spune un punct de vedere în privinţa micşorării acestor taxe. El a spus că nu face declaraţii publice, deoarece nu a fost mandatat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a CET în acest sens. „Avem nişte reguli şi trebuie să le respectăm. Singurul care poate face declaraţii cu privire la activitatea CET este domnul director executiv Florin Cuţitei”, a precizat preşedintele CA.
Declaraţii neactualizate la Universitate
Marius Georgescu este profesor în cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov. După cum reiese din CV-ul acestuia, el predă disciplinele „Tracţiune electrică” şi „Electronică de putere” în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. Cu toate că universitarii au încălcat flagrant legea şi au uitat să-şi mai actualizeze declaraţiile de avere din 2006, Marius Georgescu nici măcar nu figurează pe vechea listă postată pe site-ul instituţiei, chiar dacă are o vechime de 27 de ani la actualul loc de muncă, după cum arată CV-ul său.
34,7 lei/lună pentru funcţia de la CET
Din componenţa Consiliului de Administraţie mai face parte şi Maria Oprea, care este şeful Serviciului Buget din cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Braşov.
Conform declaraţiei de avere postate pe site-ul Primăriei Braşov, Maria Oprea, nu deţine clădiri sau terenuri în proprietate, ci doar un autoturism şi active financiare: un depozit bancar şi două conturi curente care însumează o sumă totală de 71.950,02 de lei. Confrom declaraţiei de interese, pentru funcţia de la CET, funcţionarul public încasează lunar 34,7 lei pe lună.
Se vor şterge datoriile
Ministrul Administraţiei şi Internelor a anunţat că datoriile istorice la bugetul de stat pe care 35 de centrale termice (CET) din ţară le au la stat vor fi şterse, pentru a se putea asigura furnizarea energiei termice către populaţie în această iarnă. Cele mai afectate primării care au în administrare CET-uri sunt Braşov, Iaşi, Piteşti, Focşani şi Galaţi, unde subvenţiile pentru încălzire, din fonduri locale, depăşesc 50%, existând riscul falimentului. CET are datorii de 32 de milioane la stat.