Braşov: Costea Eduard ştie secretele cafelei de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Costea Eduard ştie secretele cafelei de calitate
Braşov: Costea Eduard ştie secretele cafelei de calitate

Bărbatul susţine că este singurul din România care prăjeşte cafea de calitate. De trei ani a venit în Braşov, iar din luna februarie şi-a deschis un „atelier” de cafea.

Profil

NĂSCUT: 6 octombrie 1974, Ploieşti
FAMILIE: necăsătorit
STUDII: Academia Trupelor de Uscat, Sibiu
OCUPAŢIE: ofiţer, manager

Costea Eduard acordă cafelei organice o importanţă deosebită. După ce şi-a terminat studiile, tânărul s-a angajat ca ofiţer la Vânătorii de Munte şi a lucrat la CâmpuLung, Predeal, Vatra Dornei şi Bucureşti. Pentru că licenţa şi-a dat-o în management a şi încercat să profeseze în acest domeniu. Aşa că, atunci când s-a ivit ocazia, şi-a deschis propria afacere.

Îndrăgostit de Praga şi Braşov

La Braşov a venit acum trei ani, după ce „a fugit de viaţa nebună” din Bucureşti. Faptul că s-a stabilit aici nu a fost un lucru întâmplător. „Îmi place Braşovul pentru că seamănă cu Praga, oraş în care am locuit o vreme. Locuitorii ambelor oraşe sunt legaţi de locurile natale şi le preţuiesc enorm. În plus, avem multe rude aici”, declară tânărul.

Cafea de calitate

Primul contact cu cafeaua de calitate l-a avut în perioada 2002 – 2003. Atunci la cel mai important lanţ de cafenele din Bucureşti s-a adus cafeaua originală pentru a se vinde în România. „Am învăţat foarte multe de la Corine Tweeadle, o australiancă ce avea funcţia de manager internaţional de cafea”, susţine bărbatul.
Din luna februarie a acestui an şi-a deschis un  „atelier” de cafea la Braşov şi, de atunci, oferă spre vânzare cafea organică. Chiar dacă preţul mărfii pe care o vinde este destul de ridicat, el argumentează că o cafea de calitate nu poate fi mai ieftină. „Importăm cafeaua din Olanda. Avem trei sortimente, originare din Etiopia şi Kenya. Prăjesc cafeaua pe loc, într-un mod slow-food. Pentru ca să-şi păstreze calitatea, prăjim doar câte 200 de grame odată şi ţinem cont de cerere”, susţine comerciantul de cafea. Eduard are clienţi fideli, care odată ce au cumpărat de la el revin, fiind încântaţi de calitatea cafelei. 

Participă la târguri de cafea din lume

Pentru că îşi doreşte să se documenteze foarte bine în legătură cu cafeaua, tânărul caută informaţii pe internet, citeşte cărţi, dar mai multe învaţă prin schimburile de informaţii cu alţi pasionaţi de cafea. Astfel, Eduard a intrat în comunitatea germană pentru a schimba impresii în legătură cu secretele cafelei. De fiecare dată când are ocazia participă la târgurile de cafea  din lume. „Am fost la cel mai mare târg de cafea din lume, organizat la Koln, unde am văzut foarte multe sortimente. Vrem să mergem şi la Milano, unde va fi organizat cel mai mare târg de gastronomie din lume şi să vedem ce produse noi vor fi prezentate”, spune bărbatul.

Eduard este extrem de mulţumit de ceea ce face. „Am o meserie atât de bună şi de frumoasă... Eu sunt un «barista», adică un preparator profesionist de cafea. Această meserie este pusă pe aceeaşi treaptă cu bucătarul. Fără aceste două persoane, nu merge niciun local. În meseria asta trebuie să furi de la cei ce cunosc, căci nu există o şcoală sau un curs care să te pregătească în domeniu”, declară tânărul.


Întrebări şi răspunsuri


Cum recunoaştem o cafea de calitate?


C. E. Cafeaua de calitate este aceea care este prăjită pe loc. O cafea prăjită poate să îşi menţină proprietăţile pentru 24-36 de ore, după acest timp cafeaua se depreciază.

Cum este să beţi cafeaua făcută de altcineva?


C.E. Ziua în care nu pot să beau cafeaua făcută de mine este foarte tristă. De aceea, nici nu prea plec în concedii. Singurul loc în care beau cafea făcută de alţii este la târgurile de cafea organizate prin lume.

Ce intenţionaţi să vizitaţi pe viitor?

C.E. La anul vreau să merg în America de Sud şi să vizitez Marile Aficionado. Aici îl voi întâlni pe Don Leonte, un om simplu care are o plantaţie de cafea.

Ce-i place


„Îmi place să merg cu bicicleta. Aceasta este principalul meu mijloc de transport. Am şi căruţ în spatele bicicletei cu care mai car unele lucruri”, susţine bărbatul.

Ce nu-i place

„Nu-mi place tot ce înseamnă autoritate statală. Nu ştiu de ce există concepţia aceasta în rândul celor care ne conduc că ei au puterea. De fapt, cine pune boabe în castron poate să dea şi poruncile şi aceia suntem noi, oamenii” mărturiseşte Eduard.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite