EXCLUSIV / Sectele fac victime printre braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mormonii" şi „Gnoza" i-au distrus viaţa unui tânăr. Părinţii băiatului au dezvăluit, în exclusivitate, drama pe care o trăiesc după ce copilul lor a fost racolat de membri respectivelor secte.

Bogdan are 28 de ani. A absolvit Liceul „Johannes Honterus"  şi a intrat printre primii la Facultatea de Informatică în limba germană a Universităţii Transilvania. A fost un tânăr obişnuit, care prefera să-şi petreacă timpul liber cu prietenii în oraş, să meargă la teatru sau în drumeţii. Asta până în anul II de facultate, când a fost acostat, pe stradă, de memebri sectei „Mormonii". „ Am intrat în această sectă, am renunţat la şcoală şi eram trup şi suflet pentru ea", spune Bogdan.

În 2004, tânărul a intrat în Asociaţia Gnostică de Studii Atropologice şi Culturale (AGEAC), cunoscută sub numele de Gnoză. Din acel moment, a devenit de nerecunoscut. „Stătea în casă pe întuneric, nu mânca, nu se spăla, fiindcă îi era frică de apă. Devenise o legumă. Pe pereţi avea tot felul de pentagrame şi desene oculte", spune Eugenia, mama lui Bogdan.

A vrut să se sinucidă

Din dorinţa de a-l juta, părinţii s-au dus cu Bogdan la câteva întâlniri ale celor din Gnoză, dar nu au aflat nimic. „În fiecare zi mergeam la serviciu cu teama în suflet că o să i se întâmple ceva. Mă suna şi mă întreba dacă e mai bine să sară de la etaj sau de pe bloc ", spune Erimia, tatăl lui Bogdan.

Starea de sănătate a tânărului s-a agravat, iar în 2005 a fost diagnosticat cu schizofrenie. Părinţii cred că sectele i-au declanşat boala. „Moral, ele sunt vinovate. Legal nu, fiindcă el s-a dus singur la întâlniri", spune Erimia.

„Nici în coşmarurile mele nu credeam că se va întâmpla aşa ceva. Pe Bogdan îl vedeam cercetător, profesor universitar sau matematician. Avea un viitor strălucit. Acum Bogdan se simte mai bine şi şi-a reluat şcoala", a mai spus Eugenia.

Reprezentanţii Gnozei se apără

Reprezentanţii AGEAC susţin că sub nicio formă nu l-au îmbolnăvit pe Bogdan. „I-am interzis să mai participe la întâlnirile noastre fiindcă are un dezechilibru şi se află sub tratament. Este absurd să spunem că din cauza noastră are schizofrenie. Este imposibil", a spus Lucian Pripon, preşedintele AGEAC.

Specialiştii spun că sectele nu pot declanşa schizofronia. „Persoanele cu tulburări psihice găsesc refulare, linişte şi confort în aceste secte fiindcă există tendinţa de izolare din societatea care nu îl mai înţelege", a spus Alexandru Grigoriu, medic psihiatru.

„Sectele sunt lepădarea de Dumnezeu şi îi atrag pe creştinii mai slabi fiincă îi pot manipula", a spus Mihai Manolache preot.     

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite