Braşov: EXCLUSIV / Creştere alarmantă a numărului de taximetrişti fără acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: EXCLUSIV / Creştere alarmantă a numărului de taximetrişti fără acte
Braşov: EXCLUSIV / Creştere alarmantă a numărului de taximetrişti fără acte

Străzile Braşovului s-au umplut de taximetrişti care nu au autorizaţii şi atestate pentru practicarea  meseriei. Oamenii legii au prins în ultimele trei luni, 12 braşoveni care practicau taximetria fără a avea actele necesare. Patru dintre ei au fost descoperiţi în trafic în ultima săptămână.

CITEŞTE ŞI:


Taximetriştrii braşoveni sunt supăraţi de numărul mare al celor care lucrează fără actele necesare practicării acestei meserii. Ei spun că întotdeauna au existat astfel de oameni însă numărul lor a crescut îngrijorător în ultima jumătate de an, după ce foarte mulţi braşoveni şi-au pierdut locurile de muncă. Pentru că obţinerea unui atestat de taximetrist şi a unei autorizaţii costă foarte mult, cei care practică această meserie fără forme legale speră să nu fie prinşi. Când totuşi sunt depistaţi de oamenii legii, aceştia se scuză prin faptul că nu au bani să plătească toate taxele. „Am avut un coleg care a rămas fără loc de muncă după 20 de ani de lucrat la o firmă din Braşov. Nu avea ce să facă decât să intre în taximetrie şi să spere că aşa mai câştigă nişte bani. Nu am ştiut că nu are atestatul şi autorizaţia, dar am aflat acum câteva zile că a fost prins de poliţie fără ele“, ne-a povestit taximetristul Mihai Crăciun, de 46 de ani.

Le fură clienţii

Mulţi dintre cei care lucrează cu acte legale spun că pentru ei este un mare dezavantaj apariţia acestor taximetrişti „pirat“. „Ne fură practic clienţii. Şi aşa avem puţini şi abia ne scoatem banii să supravieţuim. Noi plătim taxe, plătim 75 de lei pe zi la firmele la care suntem colaboratori, băgăm de 50 de lei benzină, am dat banii pe toate actele şi pe ceasurile de taxare. Nu e corect să avem şi mai puţini clienţi din cauza lor“, se plânge Andrei Pleşa, de 37 de ani. Câţiva metri mai încolo, un alt taximetrist se arată şi mai revoltat de situaţia creată. „Stăm zi şi noapte pe străzi şi muncim de pomana. Stăm ore în şir pentru un client şi pe acela ni-l fură tot ei. Ne fură munca şi noi uneori aducem bani de acasă ca să plătim la firma la care colaborăm. Şi lucrăm şi în condiţiile astea pentru că nu ne găsim de lucru în altă parte“, spune şi Ioan Comşa, de 53 de ani.

Patru, într-o săptămână

Numai în ultimele trei luni oamenii legii au întocmit dosare penale pentru 13 braşoveni care nu aveau atestate şi licenţe pentru a putea practica această meserie. Patru dintre ei au fost descoperiţi numai pe parcursul săptămânii trecute. Marius Alexandru Vasile de 29 de ani, Andrei Cristian Radu de 19 ani, Bogdan Iluţ de 29 de ani şi Lazăr Tiberiu de 40 de ani au fost prinşi de poliţiştii de la Transporturi feroviare în staţia de taxi de la Gara Braşov, la numai câţiva metri de sediul Poliţiei. „Toţi aceştia s-au ales cu dosare penale pentru infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii, pentru că nu aveau atrstate de şoferi, licenţe de taximetrie şi autorizaţii din partea primăriei“, ne-a spus cms. Valentin Nechita, inspector principal la Poliţia Transporturi Feroviare. Ceasurile erau cumpărate legal de la magazine specializate, iar turelele se vând fără a fi nevoie de niciun act doveditor că poţi practica taximetria.

Preţul actelor

Pentru a putea taximetria ca persoane fizice autorizate, braşovenii trebuie mai întâi să scoată din buzunar 300 de lei pentru autorizaţia de transport, 153 de lei pentru bulină, 300 de lei pentru atestat. La Braşov nu se mai eliberează însă autorizaţii de taximetrie. La cererea şoferilor care practică această meserie, din cei aproape 1.700 de taximetrişti existenţi acum, trebuie să rămână doar 1.104.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite