Dresează câinii în cinci limbi străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Onja şi Mabel, cele două căţeluşe ale familie Orghidan, sunt atât un bun paznic, cât şi un prieten de nădejde pentru micuţa Izabela. Foto: Bogdan Crăciun
Onja şi Mabel, cele două căţeluşe ale familie Orghidan, sunt atât un bun paznic, cât şi un prieten de nădejde pentru micuţa Izabela. Foto: Bogdan Crăciun

Liviu Orghidan şi-a început meseria de dresor încă de acum 24 de ani, când era pe băncile facultăţii. A iubit patrupedele de mic copil, iar cu timpul, şi-a tranformat pasiunea într-o afacere.

După ani buni de specializări, Liviu Orghidan (46 de ani) a ajuns la o performanţă unică în România. Pe lângă dresajul în limba română, el îi poate învăţa pe câini comenzi în alte cinci limbi străine, respectiv engleză, franceză, germană, maghiară şi chiar turcă. „A fost destul de greu, fiindcă nu sunt nişte limbi uşoare. În ultimii zece ani, am învăţat comenzile de dresaj în toate aceste limbi străine. Am avut clienţi de mai multe naţionalităţi, care dacă acasă vorbeau limba lor maternă au dorit ca şi câinii să-i poată înţelege", ne-a explicat dresorul.

Dresajul are mai multe specialităţi, iar în funcţie de preferinţele stăpânului, braşoveanul, îi poate învăţa patrupedul, într-una dintre cele şase limbi, să fie un bun câine de pază şi de apărare, să fie un bun bodyguard, sau doar să îi facă un dresaj de disciplină. „În funcţie de rasă eu îi explic stăpânului ce posibilităţi de învăţare are animalul. De exemplu, la categoria bodyguard, se încadrează doar dobermanul sau ciobănescul belgian malinois", a punctat Orghidan.

Costul dresajului poate pleca de la 100 de euro şi ajunge şi chiar la 1.500 de euro, în funcţie de nivelul de pregătire pe care şi-l alege fiecare stăpân. „Este recomandat ca dresajul să înceapă de la trei luni, cu orice rasă, dar se poate face şi la o vârstă mai înaintată, trei sau chiar cinci ani. În funcţie de vârsta câinelui şi de complexitatea dresajului, acesta poate dura de la o lună până la un an. Totodată, fac şi şedinţe la care îi chem pe stăpâni, pentru ca aceştia să înveţe cum să îi ceară apoi animalului o comandă", ne-a explicat dresorul care, până acum, a fost profesorul a peste 600 de câini.

Dresorul care învaţă câinii limbi străine

Click pe poze pentru mai multe imagini cu ciobăneştii germani cu păr lung ai familiei Orghidan

Dresează câini de salvare

O vorbă din bătrâni spune că prietenul cel mai bun al omului este câinele. În multe situaţii, patrupedul este mai mult decât un bun prieten, numeroase vieţi omeneşti fiind salvate cu ajutorul său. Astfel, braşoveanul mai dresează şi câini de salvare, montană, de sub dărâmături sau salvamari. Calităţile înnăscute ale patrupedelor sunt dezvoltate în cei doi ani de dresaj, iar numai după această perioadă de timp, în care câinele este mai întâi disciplinat, apoi, specializat în căutare, găsire şi dexteritate, el este apt de a participa într-o misiune reală de salvare.

„La Braşov îi învăţăm doar stagiul de disciplină şi dexteritate, după care la Şcoala de Dresaj de la Craiova, sub îndrumarea domnului professor Liviu Ionescu, sunt învăţaţi partea de căutare efectivă", a explicat Liviu. Pentru a deveni un câine de „rescue", patrupedul trebuie să fie înzestrat cu anumite calităţi. Acesta trebuie să fie, în primul rând, sociabil şi să fie obişnuit cu schimbările de mediu.

Liviu Orghidan are acum acasă două femele de ciobănesc german cu părul lung, care este, în primul rând, un câine de pază şi de protecţie, mult mai agresiv decât „lupul", dar şi un câine de familie, ţinând cont că Liviu are o fetiţă de doar 11 ani. „Aceşti câini au în primul rând, alt aspect cu acest păr lung. Le-am adus din Germania de mici, dar le-am învăţat comenzile doar în germană. Acum am şi şase puiuţi de patru săptămâni de la căţeluşa Onja. Cele două sunt instruite în paza de proprietate, adică nu lasă pe nimeni să intre în curte fără voia stăpânului, paza la comandă şi paza pe timp de noapte", ne-a mărturisti mândru dresorul braşovean.

„Cabinet" de psihologie canină

Liviu Orghidan a demarat şi un proiect de psihologie canină. Astfel, prin intermediul unei emisiuni televizate de specialitate, acesta doreşte să îi înveţe atât pe stăpâni cum să se poarte cu animalul lor, dar şi ca ei să înţeleagă de ce animalul devine agresiv în prezenţa altor câini sau ce trebuie să facă pentru ca patrupedul să fie asultător şi să nu reprezinte un pericol pentru musafiri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite