Braşov: Junii Dorobanţi au încins hora la Crucea Dreptăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Junii Dorobanţi au încins hora la Crucea Dreptăţii
Braşov: Junii Dorobanţi au încins hora la Crucea Dreptăţii

Îmbrăcaţi, iniţial, în civil, tinerii s-au adunat acasă la vătaful grupului, iar apoi au plecat spre Prund, unde au încins câteva dansuri tradiţionale.

Dorobanţii au aruncat buzduganul, în prezenţa zecilor de braşoveni şi turişti care s-au adunat să îi admire. Apoi, tinerii au urcat la Crucea Dreptăţii, unde au continuat petrecerea cu dansuri tradiţionale.
Ulterior, spre amiază, au coborât pe la casele lor, pentru a se schimba în costumele de Juni Dorobanţi. În noile straie, ei revin la troiţa amintită şi continuă petrecerea, la care sunt bineveniţi toţi braşovenii, din orice zonă a oraşului. Pe parcursul trecerii lor  prin tot Scheiul, Dorobanţii au fost întâmpinaţi de locuitori, ieşiţi pe la porţi şi ferestre, bucuroşi să revadă un obicei vechi de zeci de ani. 

„Tradiţiile se pot pierde“

Pentru noi este foarte importantă această ieşire la joc. Tradiţiile se pot pierde dacă nu se practică o vreme. Această ieşire la joc se organizează pentru ca tinerii să aibă posibilitatea să se cunoască şi pentru a se păstra dansurile tipice din Schei”, a spus Florin Nistor, preşedintele Junilor Dorobanţi. El a mai precizat că traseul străbătut de Junii Dorobanţi este unul iniţiatic. Potrivit tradiţiei, în drumul spre  Postăvarul, Râşnov şi Muntenia, popasul mioritic se făcea la Crucea Dreptăţii, locul de petrecere şi de acum al Junilor Dorobanţi. 

Istorie impresionantă

Junii Dorobanţi au funcţionat împreună cu Junii Curcani din 1879, dar s-au desprins de aceştia în anul 1924, devenind grup distinct. Primul steag al grupării a fost confecţionat în anul 1926. Pe actualul steag al companiei lor, alcătuit în 1977, păstrează imaginea unui erou din Războiul de independenţă, descris de Vasile Alecsandri în poezia „Dorobanţul”. Vechiul steag a dispărut în anul 1948, când prin decret guvernamental au fost desfiinţate toate grupurile de juni. Din 1938 au dobândit personalitate juridică. Costumul este asemănător Junilor Curcani, cu singura deosebire că poartă căciulă sură, model Mihai Viteazul, pe care apare stema Ţării Româneşti.

Obiceiul junilor din Şchei


Cele şapte cete de juni ies la defilare prin centrul vechi al Braşovului, în fiecare primăvară, în prima duminică de după Paşte. De fiecare dată, în Duminica Tomii mii de braşoveni şi turişti ies să îi admire şi să le răspundă la salutul „Hristos a-nviat!“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite