Braşov: Cosmin Moraru, mezinul din ceata Junilor Dorobanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cosmin Moraru, mezinul din ceata Junilor Dorobanţi
Braşov: Cosmin Moraru, mezinul din ceata Junilor Dorobanţi

Are puţin peste 16 ani, însă este conştient de simbolurile pe care le poartă. Iar tradiţia Junilor constituie pentru el un mod de a fi.

Profil

Născut: 17 februarie 1993, Braşov
Studii: elev în clasa a X-a la Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“
Familie: părinţi

Cosmin Moraru este cel mai tânăr membru al cetei Junilor Dorobanţi. Ieri a ieşit pentru prima dată la joc, alături de membrii cetei. Trăieşte în acest an o vreme a iniţierilor: în primăvară a fost lăsat pentru întâia dată la parada călare a tuturor junilor. Iar acest lucru s-a întâmplat după o lungă perioadă de aşteptate. „De la patru ani am mers să văd toate ieşirile Junilor şi de atunci visam la momentul în care voi puteam să trec călare prin Schei. Îi rugam pe părinţii mei să mă lase, însă mi-au tot spus să aştept. Anul acesta, însă, am fost printre cei care au ieşit pe cai, cu straiele tradiţionale”, ne-a mărturisit Cosmin Moraru.

Adolescentul a aşteptat ani de zile să fie lăsat să intre în rândul Junilor Dorobanţi, să facă tot ceea ce reuşeau cei ce-l înconjurau, iar în Duminica Tomii şi-a îndeplinit visul. „Este extraordinar să mergi călare prin mulţime. Am fost extrem de emoţionat, mai ales că m-au oprit oamenii să mă fotografieze şi să mă filmeze. Nu mi se mai întâmplase aşa ceva niciodată, iar atunci când aplaudau chiar era o senzaţie de plăcere şi mândrie, totodată, pentru faptul că fac parte dintre Junii Dorobanţi”, ne-a spus Moraru.

Tradiţie din străbuni

Cosmin face parte dintr-o familie pentru care Junii reprezintă nu doar o tradiţie, ci chiar un mod de viaţă, aceasta şi datorită faptului că toţii bărbaţii din neamul său au făcut parte din diferite cete. Şi la ora actuală tatăl său, doi unchi şi doi verişori iau parte la toate acţiunile grupurilor din care fac parte. „Când se apropie ziua ieşirii călare, e o atmosferă special în casa noastră şi a rudelor. Toţi îşi scot hainele tradiţionale şi încep să le pregătească. Iar în acele zile se vorbeşte mai ales despre Juni, despre începuturile şi tradiţiilelor”, a adăugat dorobanţul.

Nu chiar toţi tinerii din Schei sunt, însă, atât de interesaţi de păstrarea şi transmiterea obiceiurilor Junilor. Tradiţia se perpetuează mai ales celor crescuţi în spiritul lor. A celor care vor să iasă călare şi care înţeleg că sunt păstrătorii unor obiceiuri vechi de secole. „Noi, cei din această parte a oraşului, suntem mai preocupaţi de istoria noastră. Nu chiar toţi, însă mai mulţi decât cei din alte părţi. Eu, de exemplu, sunt mândru că fac parte din rândurile Junilor Dorobanţi, chiar dacă acest lucru nu-mi aduce nici un avantaj imediat. E interesant faptul că se mândresc mult cu mine cei care nu sunt Juni”, a mărturisit Cosmin Moraru.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de importantă consideraţi că este tradiţia Junilor?


În familia noastră toţi au fost Juni. Şi stră-străbunicul meu a fost în ceata Junilor Curcani. Toţi urmaşii săi pe linie bărbătească au fost Juni, aşa că noi considerăm această apartenenţă foarte importantă.

Care sunt planurile tale de viitor în această privinţă?


Sper foarte mult ca această tradiţie a Junilor Dorobanţi să nu se piardă. Eu vreau să mă implic cât pot pentru continuarea obiceiurilor noastre. Ar fi extraordinar dacă, pe viitor, tradiţiile noastre ar reuşi chiar să se dezvolte.

Ce-i place: „Pe lângă faptul că îmi place să fac parte din ceata de Juni, îndrăgesc mult sportul. În special baschetul, aşa că acum fac parte şi din echipa de baschet a  colegiului la care învăţ“, spune tânărul.

Ce nu-i place:
„Oamenii care se leagă de alţii fără motiv îmi repugnă cel mai tare. Comportamentul acestora este de neînţeles şi nu îl pot accepta“, spune Cosmin.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite