Doi ursuleţi albanezi, noii locatari din rezervaţia de urşi Libearty din Zărneşti FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto.arhivă
Foto.arhivă

Animalele erau chinuite de patronul unui restaurant din Tirana şi erau distracţia clienţilor. Ursuleţii au fost salvaţi şi acum se vor bucura de libertate în sanctuarul Libearty din Zărneşti.

Sanctuarul de urşi Libearty din Zărneşti are, de sâmbătă, doi noi locatari. Este vorba despre doi pui de urs, Maria şi frăţiorul ei, Marko, ambii în vârstă de doi ani.  Animalele au fost aduse tocmai din Albania, unde erau chinute de patronul unui restaurant din Tirana, capitala ţării.

Mama ursuleţilor a căzut pradă vânătorilor acum doi ani, iar puii au fost vânduţi, ajungând în proprietatea patronului restaurantului. Bărbatul o ţinea pe Maria lângă local, într-o cuşcă foarte mică şi mizerabilă şi ursoaica era folosită ca amuzament pentru clienţi, care se distrau aruncând în ea cu diverse obiecte, inclusiv cu sticle de băutură. Frăţiorului ei, Marko, era ţinut de proprietarul localului la 30 de kilometri distanţă de Tirana, în pădure, tot într-o cuşcă mizerabilă. Ursuleţii erau hrăniţi doar cu pâine şi uneori nu aveau nici apă să bea.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu urşii Maria şi Marko

Relocare ursi

Salvarea lor a fost o localnică, Montserrat Battlo. Când a văzut condiţiile în care stau urşii, femeia a făcut tot posibilulul să îi salveze. Întâmplător, a aflat că proprietarul vrea să îi vândă pe fiecare cu 800 de euro. După multe insistenţe, în aprilie 2011, Montserrat Battlo a reuşit să-l convigă pe proprietar să-i dea ursuleţii în custodie, angajându-se să-i hrănească până va găsi o soluţie pentru ei.

Numai că s-a ivit o altă problemă. În Albania nu există sanctuar pentru urşi, iar grădina zoologică este cunoscută ca fiind  a şasea dintre grădinile zoologice din lume din punct de vedere al condiţiilor mizere oferite animalelor. „Soluţia trebuia să vină de afară. Am trimis peste 600 de e-mailuri în toată lumea, întrebând de un spaţiu pentru Maria şi Marko. Am contactat toate sanctuarele din regiune, în Europa, în America, în Canada...Nimic...Nicio şansă şi niciun răspuns...Am contactat prinicipalele organizaţii de salvare a animalelor, dar nimeni nu părea că poate să ajute. Oricum eram decisă să-i scot din mizerie", scrie Montserrat Battlo într-o scrisoare intrată în posesia preşedintei Asociaţiei „Milioane de Prieteni" din Braşov, Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi de la Zărneşti. 

Maria şi Marko, în sfârşit liberi

Cazul ursuleţilor a ajuns în atenţia Ministerului Mediului din Albania. Oficialii au luat legătura şi cu omologii lor din România şi aşa s-a ajuns la rezervaţia de urşi Libearty din Zărneşti. Cea care i-a salvat pe cei doi ursuleţi, Montserrat Battlo, a fost în al nouălea cer când a aflat că animalele vor ajunge la Zărneşti. „Am citit de trei ori e-mailul fiindcă nu-mi venea să cred. În ziua în care l-am primit m-am dus la Maria şi Marko şi le-am explicat că cineva din apropiere, pe nume Cristina Lapis, o să-i primească. Le-am spus că o să poată alerga liberi, că o să se urce în copaci, că o să simtă iarba sub labe şi vor putea face baie în bazin... Am început să număr zilele până la eliberarea lor", mai scrie Montserrat Battlo în scrisoare.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu urşii din rezervaţia Libearty

Foto: Stelian Grajdan

Săptămâna trecută, Maria şi Marko au fost urcaţi în cuşti de transport şi au plecat spre ţara noastră. Drumul spre libertate a fost însă cu peripeţii. „Trebuiau să facă 15 ore până în România, dar au făcut 76 de ore, timp în care au stat în cuştile de transport. Au fost foarte curajoşi şi pentru asta cred că merită să fie liberi. Drumul a fost făcut în 76 de ore fiindcă au avut probleme la frontiera dintre Muntenegru şi Bulgaria şi nu au fost lăsaţi să treacă. Au stat acolo o noapte şi până la urmă au trecut prin Serbia", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis.   

Ursuleţii au ajuns sâmbătă la Zărneşti. Ei nu au fost lăsaţi imediat în libertate ci au intrat 24 de ore în carantină. „Vor fi revaccinaţi şi li se va face un control medical, apoi vor fi lăsaţi într-un ţarc de acomodare, să se obişnuiască cu sârma electrică şi cu libertatea, după care vor trece printr-un tunel în ţarcul puilor, unde se mai află încă şase urşi", a mai spus Cristina Lapis.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite