Doi urşi, crescuţi ilegal în incinta unei fabrici de pâine din Covasna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi urşi, un mascul şi o femelă, au în jur de 10 ani şi au crescut de mici într-o cuşcă situată în curtea unei fabrici de pâine din localitatea Arcuş, judeţul Covasna. 

image

Anul trecut, cazul a ajuns şi la urechile reprezentanţilor Asociaţiei de Protecţie a Animalelor „Milioane de Prieteni" Braşov. Aceştia spun că proprietarii cresc urşii în condiţii ilegale, pentru ca animalele să se reproducă şi ei să scoată bani de pe urma puilor. Din acest motiv, Asociaţia a făcut o serie de demersuri către autorităţile locale pentru a scoate animalele din acel mediu, dar totul a fost în zadar. Cu proprietarul urşilor şi al fabricii de pâine, un om de afaceri din Sfântu Gheorghe, Retyi Csaba, nu se poate discuta, iar autorităţile se fac că plouă.

image

„Asociaţia Milioane de Prieteni a sesizat acest caz cu mult timp în urmă. În luna octombrie a anului trecut am trimis sesizări către Garda de Mediu Covasna şi către Direcţia Sanitar Venterinară (DSV) Covasna. Aceste două instituţii sunt cele care prin lege au atribuţii legale de a monitoriza urşii şi de a ridica urşii de aici. Nici până în acest moment nu am primit niciun semn legal de la ei. Legea nr. 13 din 1993 privind Convenţia de la Berna spune că ursul este o specie sălbatică protejată, care nu poate fi ţinută în captivitate, nu poate fi vândută, nu poate fi mâncată. În cuşcă sunt doi urşi carpatini, sunt adulţi, au în jur de 10 ani. Sunt ţinuţi în condiţii relativ bune, sunt bine hrăniţi, în schimb nu sunt vaccinaţi, nu sunt castraţi, nu au carnet de sănătate. Ei sunt ţinuţi pentru reproducere. În momentul în care ei, odată la doi ani se reproduc, produc de la unu la trei pui. Puii, în general sunt vânduţi către circuri, către pensiuni, către grădini zoologice, pe mii de euro buni. În momentul în care urşii nu mai vor să se reproducă sau proprietarii vor să scape de ei, un trofeu de urs poate să ajungă la 10.000 de euro", a spus reprezentantul Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Liviu Cioineag.


Directorul DSV Covasna a oferit o justificare halucinantă cu privire la acest caz. „Cunoaştem această situaţie de mai mult timp, am fost de mai multe ori la faţa locului. Adevărul este că urşii sunt ţinuţi în condiţii foarte bune. Vă daţi seama dacă este fabrică de pâine au de unde să ţină aceste animale. Pe de altă parte, deţinătorii au crescut aceşti urşi încă de la vârstă fragedă, deci practic sunt şi, ca să zic aşa, aproape membri de familie. Dacă luăm aspectul neapărat al protecţiei animalelor sau al spaţiului, într-adevăr s-ar putea ca spaţiul să fie nevoie să fie mai mare. Am şi discutat treaba aceasta cu proprietarii şi eis-au angajat că o să asigure un spaţiu mai mare pentru aceşti doi urşi. Ei sunt ţinuţi în condiţii foarte bune. Nu ştiu dacă vor rămâne acolo, dar nici nu sunt sigur că în altă parte ar fi ţinuţi în condiţii nu neapărat mai bune cât cu o ataşare sufletească aşa cum sunt aici", directorul DSV Covasna, Siko Barabasi Sandor.

image
image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite