Doi studenţi braşoveni construiesc un satelit orbital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satelitul va fi util pentru studiile ştiinţifice, foto: arhiva
Satelitul va fi util pentru studiile ştiinţifice, foto: arhiva

Petruţ Mălăescu şi Alexandru Ghinea, studenţi la Inginerie Electronică şi Calculatoare muncesc intens pentru a construi primul satelit studenţesc. Dacă va fi lansat, Universitatea braşoveană ar putea fi prima din România cu o asemenea performanţă.

90.000 de dolari este suma care-i desprate pe tinerii ingeniosi de visul lor. Ei vor să construiască un satelitul pe o platformă americană, dar cu programere românească. Satelitul va fi capabil să strângă un număr foarte mare de date ştiinţifice.

Lansarea în spaţiu nu ar trebui să coste nimic: agenţiile spaţiale obişnuiesc să lanseze gratis sateliţi studenţeşti.

Ideea acestui proiect a pornit de la o competiţie ştiinţifică de anul trecut, la care am decis să luăm anul acesta locul I. Ideea a constat într-un satelit. Eu am zis să adun cele mai bune creiere din jurul meu şi să dăm drumul la acest proiect", a declarat Alexandru Ghinea, pentru bzb.ro.

Ajutor pentru universităţile ştiinţifice

Odată construit, satelitul nu va fi doar o mândrie pentru Universitatea Transilvania. El ar putea preleva date importante pentru diferite studii ştiinţifice.

Va şti să măsoare spectrul electromagnetic, să fotografieze în diferite spectre Pământul şi să ne trimită înapoi datele adunate, inclusiv cele preluate de detectorul de radiaţii. Apoi, noi le interpretăm. Vor beneficia în special universităţile cu profil electronic, electrotehnic, pentru îmbunătăţirea viitoarelor dispozitive", a spus Mălăescu.

Cea mai grea parte a proiectului este finanţarea. Platforma şi echipamentele de măsură şi transmisie de date costă 60.000 de dolari, iar echipamentul de coordonare şi recepţie de la sol - încă 30.000.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite