Braşov: Dispar vacile din comunele braşovene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Dispar vacile din comunele braşovene
Braşov: Dispar vacile din comunele braşovene

Mai mulţi ţărani s-au trezit fără animale pe păşune. Fenomenul durează de câteva săptămâni. Poliţiştii bănuiesc că este vorba despre o bandă de hoţi, specializată în furtul animalelor, care ar proveni din zona Vrancei.

Un gospodar din Prejmer s-a trezit, la mijlocul săptămânii trecute, cu vaca moartă, iar un fermier din Lunca Câlnicului a rămas şi el fără trei animale.  Vacile i-au dispărut chiar de pe păşunea care era păzită de doi îngrijitori.

Probleme şi în alte comune

Localnicii spun că acest fenomen se întâmplă şi în alte localităţi braşovene, cum ar fi Bran, Poiana Braşov sau Hărman. „În urmă cu câteva zile am găsit dintr-o vacă de-a mea doar capul şi pielea. Nu m-am speriat, dar nu ştiu cine ar fi putut face aşa ceva. Este prima oară când mi se întâmplă un astfel de fenomen. Am anunţat poliţia doar verbal şi aştept acum să vedem ce putem face”, a declarat un gospodar din Prejmer, Dorel Pleşoiu.
Cei care au văzut primii resturile de la animal au fost ceilalţi crescători de vaci. „Mi-a zis un băiat că între Prejmer şi Hărman a găsit capul şi pielea unei juninci. M-am dus repede şi am văzut că era tăiată proaspăt. Iniţial, nu am ştiut al cui e animalul şi am aflat ulterior. Bine că a fost numai una, mai ales că el are peste 30 de vaci”, spune gospodarul Zold Marton, din Lunca Câlnicului.

O bucată de funie, amintire de la vaci

Zold Marton este şi el păţit. În urmă cu două luni, i-au dispărut trei vaci din rasa Redholstein, toate gestante. „Una singură costă 1200 de euro şi fiecare dintre ele îmi dădea câte 36 de litri de lapte pe zi”, spune  Zold  Marton. Gospodarul povesteşte că animalele i-au fost furate de pe păşune în dimineaţa zilei de 10 mai, pe la ora 04.00.
„Cu o zi în urmă am fost acolo şi am plecat pe la 23.00. Cei doi îngrijitori nu au auzit nimic şi când m-am întors la păşune, am văzut că în loc de 18 vaci am numai 15. Am găsit doar o bucată de funie, lăsată de hoţi. Animalele le-au luat cu tot cu lanţ. Oamenii mei nu au auzit nimic, fiindcă dormeau. Am anunţat poliţia şi au venit şi criminaliştii de la Braşov. Mi-au arătat urmele de cauciucuri ale unei maşini, lângă şosea. Cel mai probabil hoţii au mânat animalele la stradă şi de acolo le-a urcat în vehicul. Am fost disperat  şi am vrut să vând tot. Te chinui zi şi noapte cu ele şi te trezeşti că ţi le fură”, spune Zold Marton.
 
Poliţia îi caută pe hoţi


În cazul lui Zold Marton, oamenii legii bănuiesc că este vorba despre trei inşi din Vrancea. „M-au sunat de la Poliţie acum trei săptămâni şi mi-au spus că i-ar fi identificat, dar de atunci nu am mai primit nici un semn de viaţă. Pe de altă parte hoţii ar putea fi şi nişte rromi de prin împrejurimi, că la câtă foamete e în ţară, nu m-ar mira”, spune dezolat gospodarul. Potrivit  purtătorului de cuvânt al IPJ Braşov, comisarul şef Liviu Naghi „colegii mei desfăşoară cercetări pentru prinderea autorilor faptei şi tragerea lor la răspundere”.

Furturi repetate

Din primăvară şi până acum din comuna Bran au dispărut în jur de 13 vaci. Săptămâna trecută din Măieruş au fost furate 5 vaci. Au mai dispărut animale şi din Poiana Braşov. Până în prezent, numărul vacilor furate se ridică la aproximativ 30.
 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite