Diana Lucia Poruţiu a învăţat quilling, de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnica răsucirii hârtiei, pentru a obţine obiecte de artă, a fascinat-o pe tânăra care a devenit, în scurt timp, o adevărată artistă.

A lucrat pe timpul facultăţii în învăţământul Waldorf, care reprezintă o alternativă la învăţământul tradiţional, chiar dacă este parte intergrată a învăţământului de stat. Prin pedagogia Waldorf se urmăreşte şi dezvoltarea simţului artistic al copilului. „Atunci mi-am dezvoltat şi eu această latură pentru că făceam cu cei mici tot felul de obiecte de artă. Din 2004 am început să lucrez în activităţi creative în cadrul ONG-ului Caritas, unde mă ocup de asistenţă socială. Aici am continuat să fac mici obiecte de artă cu scopul strângerii de fonduri. Am învăţat să lucrez după tehnica şerveţelului, am turnat şi pictat forme de ipsos, am creat magneţi de frigider, am făcut tablouri şi am ornate vase de ceramică", povesteşte Lucia.

În urmă cu doi ani a rămas însărcinată şi a fost nevoită să stea foarte mult timp la pat. S-a gândit să încerce o tehnică nouă, despre care nu ştia nimic. A căutat pe internet şi a început să folosească tehnica quilling, prin care se obţin obiecte de artă prin răsucirea hârtiei. „Am cumpărat dintr-un magazin din Braşov un set, cam rudimentar, cu ajutorul căruia lucram împreună cu fetiţa mea cea mare, care are şapte ani. La început am făcut tablouri de Paşte, apoi tot felul de felicitări şi decoraţiuni pentru brad. De o jumătate de an am început să fac şi bijuterii", spune braşoveanca.

Instrumente rudimentare

Tehnica este una „foarte migăloasă" după cum recunoaşte chiar Lucia. Partea cea mai dificilă a fost să facă rost de instrumente moderne, pentru a-şi face munca mai uşoară. „La noi sunt instrumente rudimentare. Eu am căutat pe internet un set profesional şi l-am comandat. Apoi mi-am confecţionat şi eu câteva ustensile. Este greu să lucrezi cu hârtie pe care o tai în fâşii de 2-3 milimetri, pe când nu ai ustensile bune", se plânge femeia.

Cu toate piedicile, Lucia Poruţiu nu a  renunţat şi şi-a perfecţionat tehnica în fiecare zi. „A fost o adevărată provocare să lipesc fâşiile de hârtie între ele, la aceeaşi distanţă şi mai ales fără un suport, gen carton sau placaj. Târziu am descoperit pe internet că există o tablă cu cerculeţe, în care se aşează hârtia răsucităşi o laşi să se desfacă exact cât vrei. Acum nu lucrez la un medalion mai mult de o oră şi jumătate. La început îmi lua cel puţin trei ore", mai adaugă braşoveanca.

Vânzare dificilă

Cu toate că este o tehnică admirată de toţi cei care văd creaţiile, braşoveanca nu are parte de prea mulţi clienţi. „Lumea se sperie când aude că este vorba de hârtie. Spun că nu este rezistentă o astfel de bijuterie sau un tablou. Eu îi contrazic. Lacul care îl dau pe deasupra le conferă o rezistenţă foarte mare. Fiica mea a călcat din greşeală peste o broşă făcută de mine şi bijuteria nu s-a stricat", mai spune Lucia Poruţiu.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai căutate creaţii ?

Invitaţiile de nuntă şi botez rămân în top. Se caută şi cartonaşele de pus pe masă pentru invitaţi. La târguri se dau mulţi magneţi de frigider, pictaţi şi lăcuiţi, pe care scriu mesajele dorite de client. Magneţii costă cinci lei, broşele sunt 20 de lei şi un set de cercei cu medalion, cam 25 de lei.

La ce folosiţi tehnica şerveţelului?

La orice pot să o folosesc. În definitiv este vorba de şerveţele pe care sunt imprimate imagini, care se lipesc pe placaj. Aşa am redescoperit traforajul. Se pot lipi şi pe vase de ceramică sau pe ghivece de flori.

Ce-i place

„Îmi plac enorm de mult copiii, chiar şi cei ai altor familii, nu doar ai mei. Ador margaretele, dar şi magnoliile de care mă bucur de perioada asta, în care sunt înflorite. Pe lângă toate astea, îmi place la nebunie să joc tenis de masă şi să dansez".

Ce nu-i place

„Nu suport absolut deloc gândacii. Nu îmi plac nici zilele ploioase şi cred că tot la categoria asta pot să pun şi şofatul. De fapt îmi este frică să conduc maşina, pentru ca nu am condus de mult. Dintre mâncăruri, nu îmi place deloc spanacul".

PROFIL

NĂSCUTĂ: 24 iunie 1975

STUDII: Postuniversitar: Prevenirea consumului de droguri şi consilierea persoanelor dependente

FAMILIE: căsătorită, trei copii

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite