Braşov: Descoperiţi în faţa unui atac aerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Descoperiţi în faţa unui atac aerian
Braşov: Descoperiţi în faţa unui atac aerian

În cazul unui război izbucnit pe neaşteptate, doar 10% dintre braşoveni ar avea loc imediat în adăposturile antiaeriene.

În ultimii 20 de ani, numărul şi capacitatea adăposturilor în care populaţia civilă se poate adăposti în cazul unui atac aerian a scăzut constant. Astfel, majoritatea braşovenilor nu ar avea unde să se refugieze în caz de bambardament.

Înainte de anul 1989, statul punea mare preţ, la propriu, pe construcţia şi întreţinerea spaţiilor în care populaţia civilă să se poată refugia în cazul unor atacuri aeriene. Exista, în aceea perioadă, chiar şi un fond special, prin care se alocau sume importante de bani acestui domeniu. După Revoluţie, gestionarea spaţiilor de protecţie civilă a fost „pasată“ administraţiilor publice locale, care nu s-au preocupat de îngrijirea sau chiar păstrarea acelor imobile. În aceste condiţii s-a ajuns la situaţii precum cea din Braşov: în cazul unui conflict armat, care să producă şi atacuri aeriene, „doar 10% din populaţia judeţului ar avea loc din primul moment în adăposturile speciale“, după cum ne-a declarat adjunctul inspectorului şef al ISU Braşov, col. Lucian Bogdan.


Cabinet stomatologic, la subsol

Braşovenii au folosit cum au ştiut şi cum au putut mai bine acele spaţii. „Recordul“ de eficienţă este deţinut de proprietarii unui cabinet stomatologic de pe strada Carpaţilor. „Noi am deţinut iniţial un apartament la parterul blocului, în care am amenajat cabinetul stomatologic. Ulterior, am cumpărat de la mai multe persoane fizice şi o parte a spaţiului de la subsolul blocului şi am instalat acolo aparatura pentru radiografii. Ne-am asigurat înainte, la toate instituţiile, că totul este legal“, ne-a declarat dr. Alexei Cojocaru.
 
Col. Lucian Bogdan susţine că procentul de 10% din populaţie care se poate, teoretic, refugia de urgenţă în adăposturile antiaeriene nu este îngrijorător. „La investiţiile noi, este obligatorie crearea acestor spaţii. Aşa că numărul de persoane ce se pot adăposti este în continuă creştere. Pe de altă parte, trebuie menţionat că acele spaţii în care s-au amenajat magazii pot reveni la destinaţia iniţială în foarte scurt timp şi fără costuri deosebite“, ne-a spus col. Bogdan.

Mai multe despre acest subiect puteţi citi în ediţia de astăzi a cotidianului Adevărul de Seară Braşov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite