Braşov: Dependenţii de droguri, bulversaţi de posibila legalizare a stupefiantelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Dependenţii de droguri, bulversaţi de posibila legalizare a stupefiantelor
Braşov: Dependenţii de droguri, bulversaţi de posibila legalizare a stupefiantelor

Pacienţii Centrelor de Consiliere se tem că nu vor mai fi ajutaţi să renunţe la narcotice. Foarte mulţi dintre asistaţi se tem că adoptarea acestei iniţiative i-ar putea lipsi apoi de ajutor pentru a scăpa de dependenţa de stupefiante.

Ideea legalizării consumului de stupefiante a fost primită în mod diferit de cei care sunt consiliaţi psihologic pentru a scăpa de acest viciu. Unii dintre ei sunt bucuroşi că nu vor mai trebui să-şi ascundă comportamentul deviant, iar alţii sunt speriaţi că ar putea rămâne fără ajutor în încercarea de a renunţa la consumul de droguri.
În ultimele zile, numeroşi consumatori aflaţi în programele Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Braşov s-au interesat dacă pe viitor vor mai putea cere ajutor aici. „Noi ne continuă munca, indiferent de ceea ce se vehiculează. Vom acorda asistenţă de specialitate tuturor celor care ne cer acest lucru. Este adevărat că mulţi dintre pacienţii noştri s-au speriat că vom fi desfiinţaţi, însă acest lucru nu se va întâmpla. Acest sistem de consiliere a apărut ca o cerinţă a Uniunii Europene şi nu cred că se poate renunţa la el“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CPECA Braşov, psihologul Adriana Samson.

Consumatorii nu vor  renunţa ceară ajutor

Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice a propus recent, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică. Mai mult, Comisia a propus introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia şi-a motivat ideea prin intenţia de a aduce la „suprafaţă“ consumatorii. „Unii dintre consumatorii incluşi în programele noastre de consiliere ne-au spus, în aceste zile, că privesc dezincriminarea ca pe o uşurare. Ar putea fi privită şi aşa, însă doar pe moment. Pe termen lung, însă, când vor apărea efecte tot mai grave ale consumului, iar graniţa foarte fină dintre drogurile uşoare şi cele mai puternice va fi trecută, îşi vor da seama că au nevoie de ajutorul nostru“, consideră Adriana Samson.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite