Braşov: Demonstraţie Greenpeace în Piaţa Sfatului (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Demonstraţie Greenpeace în Piaţa Sfatului (GALERIE FOTO)
Braşov: Demonstraţie Greenpeace în Piaţa Sfatului (GALERIE FOTO)

Organizaţia internaţională Greenpeace le-a arătat braşovenilor cum pot economisi energie. Caravana Greenpeace a popsit astăză în Piaţa Sfatului, unde au făcut demonstraţii de gătit cu ajutorul energiei solare.

Braşovenii care au trecut azi prin Piaţa Sfatului au avut ocazia să afle mai multe despre energia regenerabilă şi chiar să vadă cum se prăjeşte un ou cu ajutorul razelor soarelui. Turbina eoliană, panourile solare şi maşina de gătit au fost vedetele campaniei naţionale de promovare a energiei regenerabile. „În Braşov am avut un succes mult mai mare decât în celelate oraşe. Au trecut pe aici sute de curioşi, oamenii foarte interesaţi de acest tip de energie. Unii dintre ei erau deja informaţi şi le văd ca pe nişte alternative la tipurile de energie convenţională, conbustibilii fosili şi energia nucleară care dăunează destul de mult”, a spus Cristanda Lungu, coordonator campanie.

Invenţii ungureşti

Cele trei piese ce produc energie regenerabile au fost înprumutate de Greenpeace România de la colegii omonimi din Ungaria. „Ce este foarte tare este că toate aceste aparate funcţionează cu ajutorul celulelor fotoelectrice şi indiferent că este soare sau înnorat, pot capta lumina soarelui şi o depozitează în baterii”, a explicat unul dintre voluntarii Greenpeace. De exemplu turbina eoliană funcţionează cu ajutorul vântului şi creează până la 1200 de w, iar panourile solare pot produce fiecare până la 85 de w.

Maşină de gătit

De departe, vedeta campaniei a fost maşina de gătit, cum au numit organizatorii mecanismul cu ajutorul căruia au reuşit să prăjească ouă sau să prepare clătite. Maşina este confecţionată din aluminiu, iar acesta este uns cu amoniac, care ajută la captarea energiei solare prin intermediul unor şine de azbest, sub formă de suport pentru tigaia în care vom găti. „Dacă aş putea aş folosi aceste alternative la energia clasică, numai că este mai scumpă, dar cred că se amortizează mai repede. În viitor, dacă voi avea ocazia, o voi folosi cu siguanţă”, a spus Florin Luca, economist.

Carnaval „energetic”

Tot ca parte a campaniei, o parte din voluntarii Greenpeace au intrat în rolul elementelor naturii: soare, vânt şi apă. Costumaţi ca de carnaval voluntarii au vrut să atragă atenţia asupra dezastrelor provocate de cele trei elemente, care altfel ar putea fi folosite eficient. „Dacă dai jos aceste măşti vezi partea bună a lucrurilor şi poţi folosi aceste elemente în avantajul tău şi poţi produce energie regenerabilă care este mult mai ieftină şi mai sigură”, a mai spus Cristanda Lungu.

Obiective de atins

Conform legislaţiei europene, care a fost aprobată în luna aprilie a acestui an, toate statele membre au obligaţia de a creşte cota de energie regenerabilă până în anul 2020. România trebuie să crească această cotă din domeniul electricităţii, producerii de căldură şi din transport, cu 6 puncte procentuale, de la circa 18%, folosind aproape exclusiv hidroenergie şi biomasă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite