De mâine, braşovenii vor circula cu autobuze „de lux“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile autobuze RAT Braşov. Foto: Stelian Grăjdan
Noile autobuze RAT Braşov. Foto: Stelian Grăjdan

Mijloacele de transport în comun, care au un sistem modern de informare a călătorilor, atât vizual, cât şi auditiv, au GPS, iar şoferii nu vor mai putea să „fenteze” graficele de circulaţie sau să economisească motorina cu scopul de a valorifica apoi.

Cele 15 autobuze au venit în serii de câte cinci, începând din luna decembrie, dar vor ieşi abia de mâine pe traseu, fiindcă abia acum conducerea Regiei a rezolvat înmatriculare şi înscrierea lor în circulaţie.

Acestea sunt marca BMC, fabricate în Turcia, şi pot transporta un număr maxim de 101 călători, dintre care 27 pe scaune. Acestea au podeaua coborâtă pe toată lungimea (fără trepte pentru urcare) şi un sistem de reglaj automat al ţinutei de drum în funcţie de sarcină şi cu posibilitatea de înclinare la bordură în staţii, pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap locomotor. De asemenea, acestea sunt singurele din parcul auto al RAT care au şi aer condiţionat.

Informare modernă a călătorilor

Noile autobuze RAT Braşov. Foto: Stelian Grăjdan

Click pe poze pentru a vedea ce dotări au autobuzele

Staţiile sunt afişate pe o tabelă electronică în interior, dar sunt anunţate şi prin sistemul audio al autobuzului, venind astfel în sprijinul celor care au handicap auditiv sau vizual.

„Acest sistem de afişaj este coordonat prin GPS, astfel că, atunci când autobuzul pleacă din staţie, este anunţată următoarea oprire, iar când se apropie de staţie se anunţă din nou numele acesteia“, a explicat Augustin Pulpea, directorul RAT Braşov.

Noile autobuze RAT Braşov. Foto: Stelian Grăjdan

Noile autobuze vor cicula, de mâine, pe liniile: 1, 4, 5, 6, 17, 22, 31, 34, 35 şi 36. Trecerea lor prin staţii va fi marcată pe programele de circulaţie, cu roşu, cu menţiunea: „Autobuz echipat cu rampă pentru accesul persoanelor cu handicap”.

Şoferii, monitorizaţi

Datorită sistemelor moderne cu care sunt echipate maşinile şi şoferii sunt atent monitorizaţi. „Şoferii nu se mai pot scuza că nu se pot încadra în grafic, fiindcă computerul de bord stochează, prelucrează şi furnizează informaţii referitoare la funcţionarea şi exploatarea  autobuzului, respectiv: viteză de deplasare, depăşirea vitezei legale, turaţia excesivă a motorului. Totodată, şi consumul de carburant este monitorizat“, a precizat primarul George Scripcaru.

image

 Valoarea totală a contractului este de 14,4 milioane lei, fără TVA, finanţator fiind BCR LEASING IFN SA. Fondurile necesare realizării achiziţiei provin din subvenţiile de exploatare primite de la Consiliul Local Braşov şi din veniturile proprii ale Regiei. Ele vor fi achitate pe o perioadă de cinci ani. Termenul de garanţie al autovehiculelor este de trei ani sau 200.000 de kilometri, iar pentru caroserie perioada de garanţie este de 10 ani.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite