Braşov: Portret/ Daniela Banaurs încearcă să le inducă tinerilor dragostea pentru lectură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanca a încercat să găsească o metodă specială de a-i atrage atât pe micuţi, cât şi pe părinţii lor spre bibliotecă şi spre cultură.

Profil:
NĂSCUTĂ: 18 februarie 1978, Braşov
STUDII: Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Transilvania
FAMILIE: Căsătorită


Tot mai mulţi oameni abandonează cărţile în favoarea tehnologiilor de ultimă generaţie. Bibliotecara Daniela Banaurs s-a gândit, însă, că poate să schimbe această concepţie şi să-i reatragă pe braşoveni în lumea literelor. Ea a găsit o metodă de-a dreptul originală, cel puţin pentru cei mici. La fiecare ediţie a Târgului „Slow Food”, lângă tarabele cu delicatese, care de altfel atrag un public numeros, a amenajat un atelier de creaţie. „Copiii veneau alături de părinţii lor la cumpărături, însă se plictiseau. Dacă am fi avut amenajat doar un simplu stand de cărţi, nu aveam cum să-i atragem spre bibliotecă, aşa că m-am gândit să ieşim din monotonie şi să facem ceva nou“, a spus braşoveanca. Astfel, din luna septembrie, Daniela a început să organizeze tot felul de concursuri la standul Bibliotecii Judeţene.

Artă şi distracţie


Primul dintre ele a fost unul pe teme de ecologie. „Am încercat să recuperăm reviste şi ziare vechi, iar din hârtia lor am făcut tot felul de bijuterii. A prins foarte bine la copii şi chiar şi la adulţi“, ne-a mărturisit Daniela. Ea ne-a spus că joaca a reprezentat un câştig real pentru cei mici, care s-au înscris pe loc la bibliotecă, iar imediat după aceea au făcut şi prima vizită şi şi-au luat primele cărţi acasă pentru citit. „Acest lucru a fost un imbold ca să continuăm pe această idee. Este un câştig atât pentru noi, cât şi pentru ei şi o posibilitate să-i atragem spre bibliotecă şi spre cultură în aşa fel încât să se simtă bine, iar cititul să nu mai fie o sperietoare“, a spus tânăra.

Biblioteca, un spaţiu de relaxare

Pentru mulţi dintre micuţi a devenit deja o tradiţie să participe la aceste ateliere, iar ceea ce fac îi pasionează foarte tare. „În septembrie, am avut un atelier de pictat frunze, iar luna aceasta, am făcut măşti pictate. Eu cred că biblioteca trebuie să fie pentru copii şi un spaţiu de relaxare şi de joc , nu doar pentru lectură“, consideră Daniela. Braşoveanca vrea să ducă această tradiţie mai departe, iar pentru luna decembrie le-a pregătit copiilor şi mai multe surprize. „Nu pot spune că sunt profesionistă în acest domeniu, dar atâta timp cât ştiu să mă joc cu culorile pot să îi învăţ şi pe ei. Pentru Crăciun vom face obiecte decorative specifice şi felicitări. O să fie ceva util şi simplu , pentru că lucrurile acestea trebuie să fie făcute în ritmul lor, fiindcă altfel se plictisesc şi nu mai vin“, a mai spus bibliotecara.

Întrebări şi răspunsuri
Care ar fi secretul reuşitei?

Cred că am un talent special de a lucra cu copiii. Trebuie să ai răbdare foarte multă şi să pui pasiune în ceea ce faci. Să îi faci pe cei mici să-şi însuşească singuri tehnicile de lucru. Este o senzaţie foarte plăcută apoi, să te bucuri de entuziasmul lor.

Iniţiativa dumneavoastră are succes?

Eu zic că da. Este bine ca la un astfel de eveniment să vină de fiecare dată câte 30 de copii. Cei care vin aici le povestesc apoi, prietenilor ceea ce au făcut la bibliotecă şi informaţia se propagă foarte repede, astfel că de la o ediţie la alta vin tot mai mulţi.

Ce-i place:
„Îmi este greu să fac o ierarhie a lucrurilor care-mi plac. Printre pasiunile mele se regăsesc lectura, călătoriile şi arta decorativă“, a spus Daniela.

Ce nu-i place:
„Sunt destul de multe lucruri deranjate în jurul nostru şi îmi este destul de greu să aleg unul. Cel mai mult mă supără traficul din Braşov, deoarece după construirea sensurilor giratorii se circulă haotic, din cauza şoferilor care nu ştiu regulile“, ne-a mărturisit braşoveanca.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite