Braşov: PORTRET/ Daniel Puia-Dumitrescu încearcă să îmbunătăţească sistemul de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul încearcă să îi atragă pe tineri spre şcoală deschizându-le orizonturile spre creativitate. În acest sens a iniţiat câteva ateliere de creaţie literară, unde tinerii îşi pot dezvolta pasiunea pentru poezie, proză sau teatru.

NĂSCUT: 14 Aprilie 1980, Braşov
STUDII: Doctoratul în Teologie la Universitatea „Lampether” din Ţara Galilor
FAMILIE: Necăsătorit

Inspirat de şcoala care se face peste hotare, dar şi de cursurile, pe care le frecventa la Masteratul de Literatură şi Comunicare de la Facultatea de Litere din Braşov, Daniel Puia Dumitrescu s-a gândit că poate să schimbe în bine actualul sistem de învăţământ şi să facă ceva pentru ca tinerii să nu mai fie doar nişte maşinării de învăţat comentarii pe de rost. „Ştiu foarte bine că nu se poate trăi din literatură, dar atelierele de scriere creatoare, pe care le-am iniţiat voluntar, le dezvoltă liceeenilor, fiindcă ei sunt publicul ţintă, spiritul creativ şi mai ales gândirea critică. Acest lucru le foloseşte apoi, în orice domeniu ce implică relaţiile publice şi mai ales publicitatea. Participând la aceste cursuri nu înseamnă că sunt apoi obligaţi să se facă scriitori. Nu acesta este ţelul cursurilor“, a spus Daniel. El şi-a intitulat sugestiv cursurile de creaţie literară „Lumina de avarie“, spunând că proiectul este un fel de „lumină care pâlpâie printre dărâmăturile societăţii actuale“. Aici, tinerii îşi pot perfecţiona pasiunea pentru poezie, proză sau teatru fără să fie nevoie să achite vreun leu în acest sens.

Secretul: răbdarea


Atelierele de creaţie literară sunt deja un real succes, numeroşi elevi de liceu frecventând regulat cursurile, chiar dacă de fapt ei studiază un profil real la şcoală. Tânărul profesor susţine că secretul reuşitei îl constituie răbdarea, dar crede că a izbândit în acest sens şi datorită formării sale iniţiale ca teolog. „Talentul îl au ei, dar tu ca profesor trebuie să îl găseşti şi să îl cultivi, iar în acest sens îţi trebuie răbdare. Problema cea mai mare a acestei generaţii este tocmai răbdarea şi în unele cazuri şi preoţii au o problemă în această privinţă, din cauza ritmului alert în care suntem nevoiţi să trăim”, ne-a explicat Daniel.

Tradiţionalismul, o problemă


El spune că actualul sistem de învăţământ este destul de depăşit, şi puţini profesori încearcă să facă ceva pentru a-l schimba. „Din păcate, profesorii de română sunt mult prea tradiţionalişti. Partea de creaţie la orele de la şcoală este aproape zero. Le interzic copiilor să citească literatură contemporană, care de altfel le place foarte mult. Am constatat asta la diferitele cercuri de literatură la care am participat în licee. Atunci, când citeam ceva contemporan elevii spuneau că se regăsesc în acele poveşti şi cu siguranţă ar putea scrie şi ei aşa ceva, numai că din păcate, sunt obişnuiţi cu acel stil tradiţional şi se plafonează doar la a învăţa ce le este dat de cel de la catedră”, s-a plâns Daniel. El spune că a încercat să-i determine pe colegii săi de braslă să fie mai deschişi la nou, dar din păcate îl privesc circumspect. „Este adevărat că elevii nu mai citesc în ziua de astăzi, dar cei care au o înclinaţie spre acest domeniu nu sunt lăsaţi să îşi exprime personalitatea şi sunt cenzuraţi spre exemplu, în revistele şcolare în care publică”, a precizat braşoveanul.

Întrebări şi răspunsuri:


Care crezi că sunt caracteristicile unui bun profesor?

În primul rând trebuie swă aibă vocaţie pentru o asemenea meserie şi să îi placă să lucreze cu copiii. Un profesor trebuie să fie întotdeauna activ, să nu se plafoneze şi să caute întotdeauna resurse pentru o schimbare şi apoi, să le ceară şi elevilor anumite lucruri. Trebuie să vină în întâmpinarea elevilor, dar din păcate, la noi, dascălii sunt un fel de paznici.

Ce planuri de viitor ai?


Pe plan profesional aş dori să-mi continui studiile şi cercetările, fiindcă am absolvit un doctor în teologie în Ţara Galilor şi la anul sper să mă înscriu la unul nou la Litere. De asemenea, dorinţa mea este ca proiectul pe care l-am început în domeniul scrierii creatoare să dureze cât mai mult şi mai ales să existe continuatori ai lui.

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să citesc, dar mai ales să lucrez cu oamenii. Îmi place să creez o atmosferă de voie bună în jurul meu şi probabil de acceea cursurile, pe care le-am iniţiat au avut şi succes”, ne-a mărturisit Daniel.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place incultura care este pusă pe tapet în ziua de astăzi. De asemenea, mă deranjează foarte mult ipocirzia şi prostia”, ne-a spus tânărul.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite