Dan Pavalache, inginerul care le-a redat istoria braşovenilor
0A lansat, de curând, volumul „Cronică de Braşov", rodul unei cercetări îndelungate despre istoria oraşului de sub Tâmpa. Demersul istoric al inginerului va ajunge în şcolile din Braşov, dar şi în casele braşovenilor.
„Cronică de Braşov" este o succesiune cronologică, dar şi tematică a Braşovului, care are aspectele unei lucrări ştiinţifice, în ciuda faptului că nu este scrisă de un cercetător istoric. Dan Pavalache a studiat, timp de 30 de ani, documnete istorice importante, fără nicio intenţie de a le publica, ci din pură pasiune.
„Am petrecut sute de ore citind despre Braşov. De-abia după '90 m-am gândit că ar fi bine să restitui braşovenilor istoria", a spus autorul.
Dan Pavalache s a fost inginer la IAR Ghimbav din 1970 până zilele trecute, când a ieşit la pensie. A predat şi la Universitatea „Transilvania", în calitate de cadru asociat. „ Am parcurs etapele obişnuite într-o fabrică aeronautică: inginer stagiar, inginer tehnolog, inginer principal, coordonator de produs, şef de serviciu organizare, şef de birou. A fost o latură foarte frumoasă a vieţii mele", spune, nostalgic, autorul.
Clădirile, cartea de vizită a oraşului
Dan Pavalache preţuieşte istoria şi arhitectura oraşului său şi crede că ea ar trebui să fie cunoscută de locuitori, dar mai ales de cei care-l conduc.
„Aspectul imobilelor din centrul oraşului este cartea lui de vizită. Câteva dintre ele au un aer jalnic, care întristează ochiul privitorului. Chiar dacă implicaţiile legate de patrimoniu, proprietari, chiriaşi, costuri şi impozite sunt ample, un brainstorming pe aceasta temă ar scoate la iveală soluţii privind înfrumuseţarea acestora, păstrând tradiţia arhitecturală adecvată, pe străzile principale din vechiul centru, pentru început.
Întorcându-te din alte oraşe europene în Braşovul nostru drag, constaţi cu amărăciune că regulile de sistematizare nu au putut ţine piept potentaţilor timpului. Imobile prea înalte şi moderne lângă case modeste, arhitectură amestecată, dezvelind calcane jalnice pe strada principală din vechiul burg", spune braşoveanul.
Istoria va continua
„Călătoria" prin istorie a braşoveanului se opreşte în anul 1914. „Am obosit şi mai mult decât atât este un an apropiat amintirilor despre părinţii şi bunicii noştri şi în aceste condiţii nu poţi rămâne obiectiv. Îţi trebuie detaşare", a spus Dan Pavalache.
Cartea costă 20 de lei, iar întreg tirajul de 1500 de exemplare a fost cumpărat de Primăria Braşov, care va distribui lucrarea braşovenilor şi şcolilor. Autorul are în plan o continuare a istoriei Braşovului, dar şi o reeditare a volumului, cu imagini şi documete care i-au trecut prin mână atunci când a realizat lucrarea.
Întrebări şi răspunsuri
Cum v-a susţinut familia în demersul dumneavoastră?
Tot timpul familia m-a încurajat. Se spune că într-o viaţă ar trebui să creştem un copil, să sădim un pom, să scriem o carte. Lipsa copiilor mi-a dat răgazul să zăbovesc mai mult la masa de scris.
Cum credeţi că este perceput Braşovul de turişti?
Cred că Braşovul se distinge prin aerul încă medieval, arhitectura veche şi vecinătatea verde şi învăluitoare a muntelui. Orice vizitator este şi cred că va fi atras de farmecul oraşului. Cred că oraşul arată acum cel mai bine din cei 60 de ani pe care i-am trăit aici.
Ce-i place:
„Cu siguranţă îmi place să stau de vorba cu prietenii, să-i ascult pe oamenii care au ceva de spus, să cunosc destinele şi evoluţia oraşelor pe care le vizitez", mai spune Dan Pavalache.
Ce nu-i place:
„Nu ma simt bine în vuietul public. Nu îmi place să-mi facă alţii program. Mă mâhneşte decalajul permanent dintre societatea noastra şi Europa ", declară Dan Pavelache.
Profil:
Data şi locul naşterii: 6 octombrie, 1945, Braşov
Studii: Institutul Politehnic Braşov, Facultatea TCM, promoţia 1968
Familie: căsătorit
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: