Dagmar Cloos promovează dansurile săseşti la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dagmar Cloos conduce cel mai cunscut ansamblu de dansuri populare germane
Dagmar Cloos conduce cel mai cunscut ansamblu de dansuri populare germane

Conduce cel mai cunscut ansamblu de dansuri populare germane pe care îl prezintă cu mândrie la toate sărbătorile din oraş, dar şi peste hotare.

Dagmar şi-a început cariera de dansatoare din fragedă copilărie, când spectatorii săi erau părinţii şi rudele. Abia după revoluţie s-a înscris la cursuri de dans specializate, la Centrul Cultural Reduta, unde făcea şi dans sportiv. „Coregraful de la care am învaţat tot ce se putea la vremea aceea şi care mi-a inoculat microbul care se numeşte dans a fost domnul Ioan Corneliu Vasiliu, cel mai mare coregraf de gen al Braşovului. Atunci mi-am dat seama că dansul este o pasiune care nu trece niciodată, este ca o boală", îşi aminteşte Dagmar.

Din 1994 Dagmar a activat în Ansamblul de dansuri germane al Forumului German, iar după şase ani şi-a înfiinţat propriul ansamblu. Din anul 2000 Dagy, cum îi spun prietenii, este maestru coregraf în folclor şi ştie atât stilurile nemţeşti, cât şi pe cele româneşti. Tot atunci a înfiinţat şi Ansamblul de Dansuri Populare Germane „Korona". „Ansamblul se bazează pe menţinerea tradiţiilor folclorice germane, fiind singurul ansamblu cu acest specific din Braşov. Promovează obiceiuri şi tradiţii culese în special din Ţara Bârsei, dar şi din alte zone ale Transilvaniei", spune Dagmar.

A înfiinţat şi o fanfară

Anul trecut, coregrafa şi-a împlinit şi un vis mai vechi: acela de a întregi ansamblul cu o fanfară, pentru a-l aduce mai aproape de tradiţiile săseşti. „Din punct de vedere etnic, fanfara se compune din saşi, români şi maghiari, cel mai viu exemplu de convieţuire armonioasă interetnică, pe meleaguri transilvănene. Repertoriul abordat se bazează pe muzica tradiţională de fanfară: marşuri, polci, valsuri, dansuri populare, dar cuprinde şi piese clasice, aranjamente moderne, muzică românească şi din repertoriu internaţional", declară Dagy. În acest an, Dangmar Cloos a înfiinţat la Braşov şi Asociaţia Culturală Korona.

În ansamblul condus de instructoarea de dans sunt şi români şi maghiari, care învaţă limba germană pentru a putea înţelege mai bine cultura şi dansul german. De curând, Dagmar a urmat cursurile de dans Romana, creat de Iacob Mureşianu în jurul anului 1850, ca dans de societate românesc.

„Am început deja să montăm dansul Romana, împreună cu formaţia noastră, iar pe viitor aş vrea să fac coregrafia câtorva dansuri medievale, pe care să le prezentăm la evenimente", mai spune Dagmar. Coregrafei îi place cel mai mult să danseze după ritmurile Ländlerul, fiind îndrăgostită de vals şi pentru că este dansul reprezentativ al saşilor.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vi s-a părut dansul Romana?

Este un adevărat tezaur pentru cultura română, mai ales că este un dans cu mare tradiţie, un dans de salon specific românesc alcătuit din paşi adunaţi din dansurile populare româneşti.

Puteţi face o comparaţie între dansurile germane şi cele româneşti?

Există o diferenţă mare între dansurile româneşti şi cele germane. Dansurile germane sunt mai aşezate decât cele româneşti, predomină Valsul şi Polka pe care sunt construite diferite dansuri ca de exemplu Ländlerul, care are ca bază valsul şi Räcklich Mäd, care are ca şi bază polca. 

Ce-i place:

„Îmi place tot ce este frumos de la natură. Îmi plac în mod special salatele, iar ca şi specialităţi galuştele cu fructe, crema de zahăr ars, sarmalele, carnea de curcan sub orice formă, ciorbele şi asta datorită faptului că îmi place foarte mult să gătesc", spune Dagy.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac manelele. Nu îmi place carnea de miel, de oaie şi de iepure, nu-mi place să fiu minţită sau înşelată, dar cred că nimănui nu îi place asta. Nu-mi plac oamenii care nu sunt punctuali", afirmă dansatoarea.

Profil.

Născut. 25 iulie 1968, Braşov

Studii. Curs pentru Antrenori Dans Sportiv la Federaţia Română de Dans Sportiv, Curs de Coregrafi Folclor

Familie. Divorţată, are două fete

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite