Braşov: Culturi „tradiţionale“ de afine, trandafiri sau trufe, în loc de cartofi şi sfeclă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii braşoveni încearcă să se reorienteze în această perioadă de criză, renunţând la culturile de cartofi sau sfeclă în favoarea celor de… afine, trandafiri sau trufe.

Şefa Direcţiei Agricole Braşov, Elena Şerban, a precizat recent că primele plantaţii de afine au apărut în zona Făgăraşului, unde terenul are aciditate mare şi se pretează la astfel de culturi. Astfel, suprafeţe între două şi opt hectare au fost cultivate în localităţile Viştea de Sus, Şercaia, Breaza şi Săvăstreni. Luând acest exemplu, zeci de braşoveni au depus în ultimele luni proiecte la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pentru a primi fonduri europene necesare înfiinţarea de noi asemenea culturi.

Instituţia a prezentat astăzi Prefecturii Braşov un raport cu privire la numărul de proiecte depuse la ultimele sesiuni deschise pentru măsurile Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Pe Măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” braşovenii au depus 35 de proiecte, din care 23 au fost declarate conforme.

Investitorii care doresc să obţină fonduri europene în acest domeniu sunt interesaţi să construiască ferme de galinacee, porci, curci sau vaci sau să înfiinţeze culturi de afine, trandafiri, trufe sau plante ornamentale. O altă linie de finanţare care a stârnit interesul braşovenilor a fost Măsura 312 “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, pentru care au fost depuse 31 de dosare din care 26 conforme: cei care au depus documentaţii sunt interesaţi de deschiderea unei afaceri în furnizarea de tratamente fitosanitare, tâmplărie, alimentaţie publică, reparaţii maşini, cadastru, tinichigerie, producerea de hârtie igienică şi chiar sculptură.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite