Croitoreasa vedetelor are atelier la Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana are un atelier  de croitorie la Torino, unde vin clienţi  români şi italieni
Mariana are un atelier de croitorie la Torino, unde vin clienţi români şi italieni

După ce a făcut haine pentru Angela Similea şi pentru Ion Dolănescu, Mariana Gogoaşe coase acum pentru italieni. Mariana Gogoaşe (52 de ani), din Braşov, a cusut ani la rând hainele unor clienţi importanţi. Acum zece ani, s-a mutat în Italia pentru a-şi putea întreţine familia.

Îmbrăcămintea de scenă a Angelei Similea, pantalonii şi gecile din piele ale membrilor trupei Savoy sau hainele regretatului Ion Dolănescu au purtat ani la rând „semnătura" Marianei Gogoaşe, după cum povesteşte aceasta. Românca a lucrat pe post de croitoreasă timp de 15 ani la fosta Fabrică de Încălţăminte şi Pielărie „11 Iunie" din Râmnicu Vâlcea, care a dat faliment în 1998. În ultimii ani de activitate a fabricii, Mariana s-a ocupat de clienţii VIP.

Ajutor pentru fiică

Ea are amintiri plăcute cu toţi cântăreţii pentru care a lucrat. „Niciunul nu avea aere de vedetă, m-am împăcat bine cu toţi, mai ales cu Angela Similea, care este o persoană extrem de sinceră şi deschisă", spune Mariana. În urmă cu zece ani, românca s-a mutat în Italia pentru a-şi putea întreţine familia.

„Fiica mea a fost mereu foarte bună la învăţătură. De aceea am vrut să‑şi continue studiile după ce a terminat liceul, dar aveam nevoie de bani", povesteşte croitoreasa. Astfel, Mariana a hotărât să se mute în Italia. A lucrat iniţial într-un restaurant, iar după trei ani s-a întors la meseria sa şi s-a angajat în diferite ateliere de croitorie. În prezent, este patroana unui atelier pe care l-a deschis acum trei ani la Torino.

„Mi-am dorit acest lucru pentru a fi independentă, chiar dacă sunt costuri destul de mari. În plus, spre deosebire de România, pot economisi şi trimite bani familiei. La noi, oricât ai munci, nu reuşeşti să economiseşti niciun bănuţ", spune românca.

Câştiguri

Ca angajată, ea câştiga în jur de 1.000 de euro pe lună. „La început, când patronii nu mă cunoşteau, nu mă plăteau cu mai mult de 800 de euro, dar mai târziu au văzut că ştiu să-mi fac bine treaba şi am ajuns să câştig un salariu mai mare", spune Mariana.
De când are propriul atelier, câştigurile s-au diminuat. Românca trebuie să plătească acum impozite statului italian, chiria pentru sediu şi contabilul, care reprezintă cheltuieli obligatorii.

Începând din acest an, românca nu va mai fi scutită de anumite taxe, aşa cum prevede legea pentru cei care îşi deschid o firmă. La sfârşitul lunii, românca spune că rămâne în buzunar cu aproximativ 500 de euro. „Nu câştig foarte mult, dar măcar sunt liberă şi nu depind de toanele nimănui", e de părere Mariana.

Casă şi maşină

Din banii economisiţi înainte de a-şi deschide propriul atelier, Mariana spune că a reuşit să-i construiască o casă fiicei ei în ţară şi să-i cumpere o maşină. Clienţii, italieni şi români, o apreciază foarte mult şi, pe lângă reparaţii, au început să-i ceară şi lucrări de croitorie.

„Se întâmplă să aud comentarii din partea clienţilor italieni împotriva românilor din Italia, dar majoritatea ne vorbesc numai de bine. Spun că femeile noastre sunt vrednice, iar profesoarele care vin să-şi mai cârpească hainele îi laudă mereu pe elevii români", zice ea.

Sprijin pentru familie

După ce în România, la sfârşitul anilor ‘80, a lucrat pentru vedete ca Angela Similea sau trupa Savoy, după Revoluţie, Mariana a fost nevoită să emigreze pentru a-şi întreţine familia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite