Braşov: Valeriu Bumb - Croieşte haine medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De-a lungul timpul, croitorul a creat şi ajustat mii de costume pentru clienţi de toate vârstele. 

Încă din copilărie, bărbatul a trăit „printre haine şi maşini de cusut”. „Mama mea a fost croitoreasă şi lucra la fabrică. Nici când venea acasă nu lăsa acul, aţa şi metrul deoparte. Ea făcea rochii, pantaloni, costume vecinilor sau vecinelor. Eu mă uitam la ea sau mă jucam cu roata de la maşina de cusut”, îşi aminteşte, cu nostalgie, bărbatul.
 
La 18 ani s-a angajat croitor


Şi-a dorit să înveţe o meserie practică şi având-o drept model pe mama sa, Valeriu Bumb a ştiut încă din clasa a opta că doreşte să devină croitor. „În 1989, când aveam 18 ani m-am angajat la Uniunea Cooperativelor Economice din Şchei. Mi-a fost greu la început, dar a contat mult că am avut un «meşter» priceput şi aspru care m-a învăţat foarte multe lucruri“, mărturiseşte croitorul braşovean. 

Şi-a deschis propriul atelier

În 2005, Valeriu Bumb a reuşit să-şi deschidă propria croitorie. De atunci, el execută, pentru braşoveni, haine la comandă sau face modificări diverselor articole vestimentare. „Vin oameni care vor să le ajustăm hainele, dar şi persoane care vor să le creăm o anumită costumaţie. Chiar dacă este mai greu, eu mă bucur când vin la mine oameni care au un stil propriu. Lucrez cu plăcere pentru ei”, susţine Valeriu Bumb.

Croieşte costume medievale


Priceputul croitor a fost remarcat şi de grupul Cavalerilor Cetăţilor Bârsei şi, mai apoi de cel al Străjerilor Coroanei care i-au solicitat executarea, la comandă, a costumelor medievale. „Ei îşi aleg modelul preferat. Vin la mine cu desene sau fotografii pe care le găsesc, în general, pe internet, iar eu reproduc cât mai bine originalul. Pentru mine, acest lucru reprezintă o adevărată provocare şi atunci când o rochie de domniţă sau un costum de cavaler este gata şi împlinirea mea e maximă”, declară bărbatul.

Costume de paradă

În decursul celor aproximativ patru ani, de când colaborează cu pasionaţii vremurilor de odinioară, bărbatul a reuşit să creeze peste 20 de costume medievale. Cu acestea, cavalerii şi domniţele au defilat la festivaluri medievale organizate prin ţară. „Atunci când am timp, merg şi eu la festivaluri ca să-mi văd creaţiile. Fac fotografii cavalerilor şi domniţelor şi sunt curios care este reacţia spectatorilor vis-a-vis de acestea. Primesc astfel cel mai sincer feed-back”, spune croitorul.

Profil

NĂSCUT: 3 ianuarie 1971, Topliţa, Judeţul Harghita
FAMILIE: căsătorit, un băiat
STUDII: Liceul Constantin Brâncoveanu, Braşov
OCUPAŢIE: croitor

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost ultima costumaţie creată?
V.B.: Ultima mea creaţie a fost o rochie de domniţă, la care am lucrat în vreo trei-patru zile. A fost mai complicată, dar a ieşit foarte frumoasă şi a fost lăudată de spectatori.

Cât timp v-ar lua să creaţi o rochie?
V.B.: Depinde şi de tipul rochiei… După ce îmi aduc materialul, în general, ar trebui să îmi ia cam o zi şi jumătate.

Ce-i place

Îmi place fotografia. Am mai multe camere de fotografiat pe care le folosesc, de la un Zenit vechi, la acestea mai noi, digitale. Cel mai mult îmi place să fac portrete şi să lucrez pe alb-negru”, declară Valeriu Bumb.

Ce nu-i place

Nu-mi place gălăgia. Este din ce în ce mai multă lume irascibilă în trafic, intersecţii blocate şi multă zarvă”, mărturiseşte croitorul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite