Cristina Bălan şi-a dedicat 27 de ani din viaţă tirului sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristina Bălan a rămas printre puţinii tehnicienii de tir sportiv din România. Antrenoarea se dedică întru totul acestui domeniu şi asta se vede cel mai bine în rezultatele pe care le obţine.

Cristina Bălan şi-a făcut debutul în acest sport destul de târziu, când era în clasa a IX-a. „Am luat parte la o selecţie organizată la şcoală, în 1983, dar în acel moment nu ştiam nimic despre tir. Însă l-am îndrăgit foarte repede, mai ales că este un «sport domnesc» care nu te epuizează fizic", a spune antrenoarea.

Mereu îşi aduce aminte cu plăcere de primele competiţii la care a luat parte la începutul carierei sale. „În primul rând, în acele vremuri erau foarte mulţi sportivi, iar tir-ul era cunoscut şi îndrăgit de multă lume. Poligoanele erau pline de sportivi şi competiţia între cluburile din ţară era acerbă. Între timp, foarte mulţi practicanţi au renunţat, în primul rând din cauza faptului că tir-ul este un sport scump", crede Cristina Bălan.

Copiii nu sunt atraşi de tir

Multilpă campioană naţională la tir sportiv - pistol glonţ, antrenoarea a luat parte la ultima competiţie ca sportivă în 1993, când a ieşit vicecampioană naţională. Din 1990 este antrenoare de tir sportiv, iar între 1990 şi 1993 şi-a continuat, în paralel, şi activitatea ca sportivă. „Imediat după Revoluţie, din cauza sistemului de atunci, am fost nevoită să devin antrenoare pentru a continua în cadrul clubului. La doar 20 de ani eram foarte tânără şi nu aveam experienţă în antrenorat. În 1990 am preluat, la CSU, o grupă foarte talentată de sportivi, iar Andreea Hristache a fost prima elevă de lot naţional pe care am pregătit-o. M-am ataşat repede şi de această meserie şi am încercat să fiu antrenoare, mamă, prietenă şi psiholog pentru sportivii mei", a opinat Cristina

Acum este dezamăgită de condiţiile în care elevii ei îşi desfăşoară activitatea. „Din păcate, nu avem cele mai bune condiţii de pregătire şi nu dispunem nici de un buget care să ne permită să avem cele mai performante echipamente sportive. Dar ne mai ajută Federaţia Română de Tir şi clubul, astfel că reuşim să supravieţuim", explică braşoveanca. 

Marea dezamăgire

Chiar dacă a avut o carieră presărată cu multe succese, antrenoarea de la CSU Braşov are şi câteva amintiri mai puţin plăcute: „Regret că nu am reuşit să fac mai multe pentru una dintre primele mele sportive, Daniela Tudor, care a fost nevoită să se retragă prematur din acest sport, întrucât nu a mai făcut faţă din punct de vedere material. În momentul în care a părăsit acest sport avea în palmares peste 30 de medalii şi era o fată care promitea mult. În situaţia ei s-au aflat sportivii Eduard Csomortani şi Ioana Arsene, care au fost forţaţi să renunţe la tir".

În prezent, Cristina Bălan antrenează nouă sportivi la CSU Braşov, cel mai tânăr având zece ani. Cel mai valoros elev al antrenoarei este Rareş Ion, sportiv care, la 18 ani, le dă clasă colegilor mai experimentaţi şi va participa, în luna august, la Olimpiada Tineretului din Singapore.  

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveţi ca sportivă?

La Campionatele Balcanice din anul 1988 am câştigat medalia de bronz la proba de pistol-glonţ şi am stabilit un record personal, obţinând 17 puncte.

Ce regrete aveţi din întreaga activitate?

Pe plan sportiv nu regret nimic. Îmi pare rău că, din cauza meseriei, nu am petrecut suficient timp alături de familie, în special alături de fetiţa mea. Însă cei dragi m-au înţeles şi nu am avut probleme în acest sens.

Ce-i place

„Ador plimbările în aer liber, dar nu prin oraş, ci în pădurile de la poalele Tâmpei. Îmi place foarte mult să gătesc, în special prăjituri, iar în bucătărie mă delectez", a precizat Cristina Bălan.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac minciuna şi ipocrizia, dar, din păcate, în ultima vreme suntem înconjuraţi de tot mai multe astfel de persoane care au un caracter îndoielnic", a conchis braşoveanca.

Profil

Născută. 7 martie 1969, Braşov.

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi.

Familie. Căsătorită, are o fetiţă.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite