Braşov: Cristian Lighean - cel mai puternic bărbat din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Cristian Lighean - cel mai puternic bărbat din Braşov
Braşov: Cristian Lighean - cel mai puternic bărbat din Braşov

Tânărul reuşeşte să ridice greutăţi de câteva sute de kilograme sau să tragă după el camioane care depăşesc 14 tone. El nu ratează nicio competiţie de „strongest man” din ţară sau din străinătate. NĂSCUT: 13 octombrie 1981, Braşov STUDII: Grupul Şcolar Silvic „Nicolae Rucăreanu” Braşov FAMILIE: Necăsătorit Mai citiţi şi: Concurs cu greutate şi muşchi încordaţi

Pornind de la zicala „încercarea moarte n-are”, braşoveanul Cristian Lighean a ajuns acum cel mai puternic bărbat de la poalele Tâmpei şi nu ratează nicio competiţie de „strongest man” din ţară sau din străinătate. Ideea de a practica acest sport, pe care unii îl consideră de-a dreptul extrem, i-a venit în timp ce se uita la televizor şi nu mult i-a trebuit să facă din el o pasiune.

Am făcut de la 15 ani lupte, iar fratele meu practica deja de 12 ani culturismul. Ne-am zis că merită să încercăm şi noi, iar în octombire 2007 am mers la un campionat în Bucureşti, unde am obţinut locul VI. Nu pot să zic că eram bine pregătit, fiindcă făceam doar sală la vremea aceea şi era insuficient“, ne-a mărturisit Cristian.

Puţini i-au dat şanse, când a pornit pe acest drum, dar de la o lună la alta el a progresat, astfel că acum aleargă liniştit cu câte o „valiză“ de 130 de kilograme în fiecare mână, rostogoleşte roţi de peste 300 de kilograme sau trage după el camioane ce depăşesc 14 tone.

Greutate şi putere

Prinsesem deja putere, fiindcă am lucrat câţiva ani la un depozit şi zilnic încărcam şi descărcam fel de fel de saci. Mă formasem oarecum, dar totuşi, aveam nevoie şi de un antrenament special. Ceea ce contează pentru a putea participa la astfel de competiţii este să ai cât mai multe kilograme, dar în acelaşi timp să ai şi putere“, ne dezvăluie tânărul. A prins tot mai mult curaj şi alături de fratele său, Marian, a plecat şi peste hotare la competiţii internaţionale, de unde s-a întors chiar şi cu premii.

Vrea să pună Braşovul pe harta „puterii”

După competiţia din vară, de la Constanţa, celor doi fraţi le-a venit ideea să aducă acest sport şi la Braşov, astfel că în luna octombire ei au organizat prima etapă de „strongest man” de la poalele Tâmpei. „Toţi banii pe care i-am câştigat la celelalte concursuri i-am pus deoparte şi cu ei am reuşit să facem şi etapa de la Braşov. Am avut deschidere din partea mai multor firme, care ne-au sponsorizat şi astfel, am reuşit să acordăm şi premii, fiindcă sunt mulţi care practică acest sport pentru bani şi nu doar din pasiune. Din păcate, autorităţile nu se gândesc încă să promoveze şi acest gen de sport“, a explicat Cristian.

El vrea să pună bazele unei echipe de oameni puternici şi la Braşov, iar pentru luna mai a anului viitor se gândeşte să organizeze un nou concurs mai complex, la care să participe cât mai mulţi „puternici“ din ţară şi din străinătate.

Împreună cu fratele său a amenajat chiar şi o sală specială de antrenament, unde încearcă deja să îi coopteze şi pe alţii. „Patronul fratelui meu a fost de acord să ne dea o hală, unde am adus atât gantere, cât şi toate celelalte aparate, care sunt folosite într-o astfel de competiţie. Avem un meseriaş, care ne ajută şi ne fabrică toate aparatele necesare, iar pe viitor vrem să confecţionăm mai multe, fiindcă şi sportivii vor ca lucrurile să fie mai complexe de la o lună la alta“, a spus braşoveanul.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cei mai buni sportivi atât din ţară, cât şi din străinătate?

La ora actuală, cel mai bun este Marius Pudzianowscki din Polonia. El este urmat de Derek Poundstone din America şi Zydranas Savikas din Italia, care este de altfel şi cel mai greu, are 170 de kilograme. Ne-am gândit să îi chemăm la competiţiile din ţară, dar trebuie să le dăm 3.000 de euro doar pentru că vin şi se uită, şi nu ne permitem. În România, cei mai tari sunt Mircea şi Paul Pârjol, care au fost şi la Braşov.

Care este secretul puterii tale?

Nu cred că este un secret. Tot ce trebuie să faci este să te odihneşti în mod regulat, respectiv să dormi câte opt ore pe zi, să te hrăneşti cu alimente care au multe proteine şi mai ales să te fereşti de grăsimi şi de alcool. Totodată, trebuie să consumi şi suplimente cu proteine. De asemenea, antrenamentele trebuie să fie regulate.



După sport, cea mai mare pasiune a mea sunt filmele. Mi-am făcut o bibliotecă cu dvd-uri, unde am filme de toate genurile şi din toţi anii. Un alt hobby de-al meu este pescuitul, dar din păcate, acum nu prea mai am vreme să-l practic.“



Nu îmi plac oamenii care se îmbată şi apoi devin recalcitranţi, având impresia că prind putere şi devin mai deştepţi. Eu încerc însă, întotdeauna, să aplanez conflictul cu vorba bună, fiindcă bătaia nu este niciodată o soluţie.“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite