Creditul BERD şi pensionarii falimentează RAT Braşov !?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia de transport a înregistrat o pierdere totală, la finele anului trecut, de peste 2,1 milioane de lei. Conducerea RAT Braşov susţine că s-a ajuns în această situaţie, din cauza datoriei pentru noile autobuze achiziţionate, dar şi, fiindcă s-au acordat gratuităţi pentru transportul pensionarilor.

Conducerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov a prezentat, astăzi, consilierilor locali situaţia financiară pe anul trecut.

CITIŢI ŞI:

Pensionarii braşoveni, fără gratuitate pe RAT, pentru că adorm în autobuze şi fac piaţa vecinilor

RAT „va vâna“ maşinile parcate neregulamentar

Aceasta este mai mult decât dezastruoasă. Pierderea înregistrată de RAT la finele lui 2009 a depăşit 2,1 milioane de lei. Responsabili pentru această gaură în bugetul regiei, după cum susţine conducerea acesteia, nu ar fi decât credtiul BERD, în cuantum de 15 milioane de euro, luat acum patru ani pentru achiziţionarea a 109 autobuze, dar şi pensionarii, care au avut în ultimii ani gratuitate pe transportul în comun. Conform raportului de specialitate, prezentat Consiliului Local, datoria către BERD, la 31 decembrie 2009, era în cuantum de10.285.714 euro. Autobuzele achiziţionate au avut preţuri cuprinse între 83.000 şi 218.500 de euro, însă se pare că ele nu au fost cea mai bună alegere, în primul rând, pentru că pe timpul verii devin cuptoare, neavând aer condiţionat, dar şi pentru că probleme tehnice sunt destul de dese.

Publicitatea, la secret

Totodată, din 15 iunie Consiliul Local a scăpat RAT de „povara" pensionarilor şi a anulat gratuitatea pe transportul în comun pentru aceştia.  

Conducerea Regiei a evitat însă, să facă publice sumele pe care le încasează pe publicitatea care se face atât pe maşinile sale, cât şi pe stâlpii pe care îi administrează, sume care de altfel, ar putea ajuta regia să îşi redreseze situaţia financiară.

Există însă, şi veşti bune. RAT a reuşit să recupreze din creanţe. „Din creanţele restante în sold la 31.XII.2008 în sumă totală de 317.970 lei s-a încasat în anul 2009 suma de 151.050 lei , programul aprobat în sumă de 112.617 lei fiind îndeplinit în proporţie de 134 %", se explică în raportul de specialitate înaintat Consiliului Local. De asemenea, la finele lui 2009, RAT avea datorii restante faţă de furnizorii de bunuri şi servicii , bugetul de stat sau alte bugete, in suma de 906.000 de lei, dar până în present, ele au fost achitate în proporţie de 94,5%.

În ciuda situaţiei dezastruoase a RAT, directorul general Augustin Pulpea a fost apreciat cu indicator pozitiv. „Aprecierea rezultatelor activităţii administratorului pe anul 2009 este pozitivă , înregistrând 1,072", se explică în acelaşi raport.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite